Öregedést irányító fehérjéket találtak magyar kutatók

 

Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) genetika tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) kutatói gépi tanulásos algoritmus segítségével jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

Vellai Tibor egyetemi tanár, az ELTE genetika tanszékének vezetője elmondta: a fehérje-adatbázisokban 21 ezer szempont szerint jellemezhetők az emberi fehérjék. Ezt betáplálták a kutatócsoport által létrehozott gépi tanulási algoritmusba.

Mivel sok fehérjéről már eleve tudott, hogy szerepet játszik az öregedésben, ezek tulajdonságait alapul véve a program kiválasztott harminchat olyan fehérjejellemzőt, amelyek alapján eldönthető egy fehérjéről, hogy kapcsolatban áll-e vagy sem az öregedési folyamattal. A következő lépésben kísérlettel kell bebizonyítani a fehérje e szerepét.

A tanszékvezető rámutatott, hogy sok olyan humán fehérje található a listán, amelyekről korábban senki nem tudta, hogy közük lehet az öregedéshez. Ezek potenciális új, öregedéssel kapcsolatban álló emberi fehérjék.

Vellai Tibor összegzésként elmondta, hogy ez az új matematikai elemzés fél év alatt zajlott le, és hosszú évek laboratóriumi küszködésétől mentesítette a kutatókat. Az algoritmus segítségével pontosan megjósolható, hogy mely fehérjék szerepét érdemes kísérlettel is ellenőrizni.