×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Több évtized után keltek életre a különös lények

 

Az arizonai Wupatki Nemzeti Emlékhely illetékesei szerint a monszun után több száz bizarr, őskori állat kelt ki a kemény héjú petékből. A furcsa élőlények évtizedekig szunnyadhatnak, vízre várva.

 

Egy arizonai monszunt követően kelt életre több száz pajzsosrák, az Amerikai Egyesült Államok Wupatki Nemzeti Emlékhelyének területén. A különös feltámadás oka, hogy a furcsa külsejű állatok kemény héjú petéi évtizedeket is kibírnak a száraz talajban, ahonnan a hatalmas esők hozta víz mosta ki őket egy ideiglenes tóba.

Ezek az ebihal méretű állatok, amelyeket Triopsnak hívnak, úgy néznek ki, mintha mini tőrfarkú rákok lennének, három szemmel” – mondta Lauren Carter, a Wupatki Nemzeti Emlékhely vezető vadőre, tudósított Live Science. Az Arizonában megjelent különös lények tényleg közel állnak a tőrfarkú rákokhoz, ugyanis a pajzsos levéllábú rákok rendjébe tartozó Triopsokról, magyarul nyári pajzsosrákokról van szó.

 

Triops megjelenése annyira ritka, hogy amikor a turisták arról számoltak be, hogy látták őket egy ideiglenes, esővel teli tónál, a személyzet először nem tudta, mit kezdjen az élőlényekkel.

A Közép-michigani Egyetem szerint a tojások évtizedekig szunnyadhattak a sivatagban, amíg nagyobb mennyiségű csapadék nem esett ahhoz, hogy létrejöhessen egy ideiglenes tó, amelyben elég időt tölthessenek a kifejlődéshez és a tojásrakáshoz a következő generáció számára. A kutatók számára sem világos, hogy a nemrég kikelt peték pontosan mennyi ideig voltak a földben, azonban akár évtizedeket is kibírnak a száraz körülmények között, így biztosítva a faj fennmaradását. 

„A Triops csak egy újabb példa arra, hogy a legrosszabb körülmények között is az élet utat talál magának” fogalmaztak a Wupatki Nemzeti Emlékhely Facebook-oldalán. 
A pajzsosrákok közép-európai állományaiban a nőstények dominánsak, hímek ritkán fordulnak elő. A nőstények kemény héjú, tartós petéket raknak, amelyek akár több éven át víz nélkül is megőrzik életképességüket. Amint újra vízbe kerülnek, gyorsan kifejlődnek belőlük a rövid életciklusú rákok. Mindenevő, az iszapban található szerves törmelékkel, férgekkel, rovarlárvákkal táplálkozik. Magyarországon ritka, de több európai országban védett.