×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nem tudni, mi okozza a Föld 27 millió éves „szívverését”

 

A tudomány mai állása szerint bolygónk története során szabályos rend szerint ismétlődnek a pusztító geológiai események. Fokozott vulkanikus tevékenység, a kőzetlemezek átrendeződése, tömeges kihalások és a tengerszint emelkedése jellemzi ezeket az időszakokat.

Az elmúlt 260 millió év alatt a dinoszauruszok megjelentek, majd eltűntek, a Pangea szuperkontinens feldarabolódott, az emberiség pedig gyorsan átformálta a Földet. Egy új tanulmány szerint úgy tűnik, hogy ezalatt az idő alatt a bolygónkon 27,5 millió éves periódussal ismétlődtek a geológiai aktivitások. Mintha a Földnek lenne egy „szívverése” – erről készített összefoglalót a ScienceAlert tudományos magazin.

 „Sok geológus azt gondolja, hogy a geológiai események véletlenszerűek, de a tanulmányunk statisztikai bizonyítékokkal szolgál arra, hogy ciklusosan ismétlődnek, és egymással összefüggésben vannak” – mondta el Michael Rampino geológus, a kutatás vezetője.

A tudósok az elmúlt 260 millió év 89 jól leírt geológiai eseményét vizsgálták meg. Az események többek között tengeri és nem tengeri kihalásokat, az óceán oxigéntartalmának lecsökkenését, hatalmas kontinentális bazalt folyásokat, tengerszint ingadozásokat, a kontinenseken belüli vulkanizmus erősödését és a kőzetlemezek átrendeződéseit takarták.

Ezek azok az események, amelyek az eredmények szerint összefüggésben lehetnek, mivel nyolc olyan időszakot találtak az elemzés során, amikor ezek a katasztrofális történések összesűrűsödtek.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kutatócsoport szerint szerencsére még 20 millió évünk van a következő csúcsig.

A geológusok már hosszú ideje keresik a geológiai események potenciális ciklusait. Már az 1920-as 30-as években azt gondolták, hogy 30 millió éves ciklus működhet, később pedig 26 és 31 millió év közötti periódusban gondolkodtak. Most pedig ezektől nem nagyon különböző, 27,5 millió éves ciklust találtak. A szerzők szerint a bolygó eddigi nagy kihalásai is ilyen rendszerességgel ismétlődnek.

A kutatók szerint természetesen az események összesűrősödését az is előidézi, hogy egyesek közülük ok-okozati összefüggésben van, például az óceán oxigéntartalmának lecsökkenése tengeri kihalásokat okoz.

Mindent egybevetve úgy tűnik, hogy ez a 26–30 millió éves ciklus létezik, azonban az még nem világos, hogy mi áll a hátterében.

Vannak kutatók, akik szerint üstökösök becsapódása okozza az ismétlődő katasztrófákat, mások a titokzatos X bolygót tartják felelősnek. Ez utóbbi egy olyan feltételezett, távoli bolygója a naprendszerünknek, aminek a létezését még nem sikerül bizonyítani. Persze az is lehet, hogy valami közelebbi dolog okozza a Föld geológiai „szívverését”.

A feltételezett X bolygó művészi ábrázolása (Fotó: NASA)

A kutatók szerint akár a bolygó kőzetlemezeihez kapcsolódó geofizikai jelenségek is eredményezhetik a ciklusokat, de nem zárható ki az sem, hogy a Föld Naprendszeren vagy a galaxison belüli csillagászati mozgásai okozzák a furcsa szabályosságot a földtörténet katasztrófáiban.

A címlapfotó illusztráció.