×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Évezredeken keresztül nem találták az alvilág kapuját, most megfejtették a titkát

 

Az ókori rómaiak hittek abban, hogy egy barlang az alvilág kapuja. Az előterében kialakított arénában minden áldozati állat magától elpusztult, az őket vezető papoknak azonban nem ártott az elátkozott hely. A kutatók rájöttek a misztikus jelenség okára – erről írt a ScienceAlert tudományos magazin.

A barlang helyszíne több mint 2000 évig a feledés homályába veszett, amíg régészek 2011-ben újra fel nem fedezték. Mostanra pedig már a tudósok azt is kiderítették, hogy az ókori világ misztikus jelenségét a barlangból kiáramló koncentrált szén-dioxid-felhő okozta.

A barlang a mai Törökországban, az egykori Hierapolisz nevű település mellett található.

Az ókorban kasztrált papok áldoztak fel itt bikákat Plutónak, az alvilág istenének.

A barlang bejáratát Pluto kapujának is nevezték, ez előtt alakítottak ki egy kisebb arénát. A papok a szertartások alkalmával ide vezették be a bikákat, majd felültek az arénában kialakított magas székekre, és figyelték, amint az alvilági kapun kiáramló füstös gáz elhozza a halált az áldozati állatoknak.

„A hely sűrű gőzzel teli, az ember alig látja a talajt. Bármely állat, ami belép a helyre, azonnal találkozik a halállal. Verebeket dobtam be az arénába, és azok az utolsó lélegzetvételük után azonnal elpusztultak” – írta Sztrabón, a nagy ókori görög történetíró Krisztus születésének korában a helyről.

A kutatók a Sztrabón által leírt jelenség alapján találták meg a barlangot 2000 évvel később. A barlang bejáratához túl közel repülő madarak még ma is elpusztulnak.

A tudósok szerint a jelenség hátterében a föld alatti szeizmikus aktivitás áll.

A barlangban lévő hasadékon keresztül nagy mennyiségű vulkanikus eredetű szén-dioxid szabadul fel. Mérések alapján megállapították, hogy a levegőnél valamivel nehezebb gáz a barlang előterében lévő arénában egy nagyjából 40 centiméter magas szén-dioxid „tavat” alakít ki.

A gáz a Nap sugárzásának hatására eloszlik, hajnalban azonban igazán halálos, mivel az éjszaka felhalmozódik. A szén-dioxid koncentrációja 50 százalék a gáztó alján, 35 százalék 10 centiméter magasan, 40 centiméter magasan pedig hirtelen lecsökken.

A 35 százalékos szén-dioxid-koncentráció még halálos egy ember számára is.

A kutatók a barlangban 86 és 91 százalék közötti szén-dioxid-koncentrációt mértek, mivel itt sem a Nap, sem a szél nem zavarja meg a gáz felhalmozódását.

Az ókorban igazi turistalátványosság volt a barlang, az utazók kisebb állatokat és madarakat vásárolhattak itt, és azokat az aréna talajára dobva áldozhattak az istennek. Ünnepnapokon pedig a papok áldoztak fel nagyobb állatokat. Ilyenkor a nézők láthatták, amint az arénába vezetett hatalmas bikák perceken belül elpusztultak, míg a papok egészségesek maradtak, ami tanúskodott a papok istenektől kapott erejéről.

A tudósok azt gondolják, hogy a papok ismerték a barlang és az aréna jellemzőit. Sokszor nagyobb kockázatot is vállaltak, néha a lélegzetüket visszatartva a barlangba is beléptek, ezzel bizonyítva különleges képességeiket.

A címlapfotó illusztráció.