×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár egy Alien-film: a parazita darazsak gazdatestek belsejében fejlődnek

 

Ráadásul a darázsfaj hímjei képesek felismerni a potenciális párzásra alkalmas fajtársaikat – még mielőtt azok kikelnének a megpetézett áldozatból. A friss kutatási eredményről a NewScientist tudományos magazin számolt be.

 

Az apró parazita ékszerdarazsak (Nasonia vitripennis) Észak-Amerikában élnek, a faj szaporodása pedig egyszerre ijesztő és különleges is.

A nőstények a fejlődő legyek gubóiba petéznek. A darazsak ezután a gubókban is maradnak, és csak a párosodás idején eszik ki magukat a gazdatestből.

A hímek bújnak ki először, majd a gazdatestek közelében várják a nőstények felbukkanását. A hímeknek tehát a párosodás sikeréért meg kell találniuk a nőstényeket rejtő gazdatesteket.

Az alábbi videóban látható, amint egy darázs kibújik a légy petéjéből:

A hím darazsak olyan petékből kelnek ki, amik nincsenek megtermékenyítve, a nőstények pedig megtermékenyített petékből, ezért egyes gazdatestekben csak hím darazsak, másokban pedig vegyesen hímek és nőstények is fejlődnek.

A kutatók a jelenség vizsgálatára a természetben ékszerdarazsakat gyűjtöttek, majd tenyésztették őket. Kísérletükben két petricsészét kínáltak fel a hím darazsaknak, Az egyikben csak hím, a másikban pedig vegyesen hím és nőstény darazsakat tartalmazó gazdatestet tettek.

A kutatók azt találták, hogy a hím darazsak négyszer annyi időt töltöttek a nőstényeket is tartalmazó gazdatestnél.

Ahhoz, hogy meg tudják mondani, hogy hogyan lehettek képesek a darazsak megállapítani, hogy melyik gazdatest tartalmaz nőstényeket, a kutatók a gubók kémiai összetételét vizsgálták meg. Azt találták, hogy nőstényeket is magában rejtők többet tartalmaztak a nőstény darazsak testét felépítő hidrogén-karbonátokból.

Az eredmények alapján a hímek képesek ennek a különbségnek az érzékelésére a légygubókon belül is. A kutatók szerint akár más, nem feltétlenül parazita fajok is használhatják a párkeresésnek ezt az érdekes módját.

Az alábbi videóban megnézhetik, az apró gyilkosokat:

A címlapfotó illusztráció.