×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Gyűrűk Ura csodás fegyvereit és Aladdin varázsszőnyegét is láthatjuk a Nemzeti Múzeumban

 

Különleges tárgyakat mutat be a múzeum Magyar Fantasy Múzeum sorozata.

A múzeumok napjainkban újító módszerekkel próbálják megszólítani a látogatóikat. Hazánkban is gyakran láthatjuk már, hogy a kiállításokat egyre interaktívabbá teszik, a Szépművészeti Múzeumban például egy hatalmas LCD-falon láthatjuk a kiállítási tárgyakat.

Szinte minden új kiállítás törekszik már a látogatókkal való interakciókra. A koronavírus-járvány ezt a folyamatot csak felgyorsította, hiszen a bezárt múzeumok és egyéb kulturális helyszínek újabb és újabb módszerekkel szólítják meg a látogatókat.

A Nemzeti Múzeum még tavaly novemberben elkezdett #MagyarFantasyMúzeum sorozata is ebbe a sorba illeszkedik. A Facebookon és az Instagramon közzétett képeken egy filmben szereplő híres tárgyat állítanak párhuzamba a múzeum egy hasonló műkincsével. Ezekből a képekből válogattunk most ki néhányat. Bámulatos látni, hogy mennyi érdekes látnivaló van a múzeumban.

A Gyűrűk urából láthatjuk Andúrilt, Aragorn kardját. A tünde kovácsok által készített penge csonkjával vágta le Isildur Sauron kezéről az Egy Gyűrűt. A hozzá hasonló díszkardot pedig II. Ulászló magyar király kapta a pápától.

Jack Sparrow tűzköves pisztolyának másával szintén találkozhattunk a Nemzeti Múzeumban. A Karib-tenger kalózainak főhőse gyakran használta a fegyvert a filmekben, talán többször is, mint ahányszor a múzeum 18. századi gazdagon díszített vadászpisztolyát elsütötték.

Harry Potter patrónusa egy szarvas a varázslófiú történetében. A szkíták között ez az állat szintén nagy mitikus jelentőséggel bírt, a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvas a múzeum egyik legféltettebb kincse.

A Marvel-univerzum Amerika kapitányának pajzsa az egyedi vibrániumból készült. A Mátyás király korabeli állópajzs ezzel szemben azért egy fokkal kevésbé különleges anyagokból áll.

Aladdin varázsszőnyegéhez hasonló perzsaszőnyeget szintén láthatunk a múzeumban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Nemzeti Múzeum (@magyarnemzetimuzeum) által megosztott bejegyzés

 

A #MagyarFantasyMúzeum szóra rákeresve megtaláljuk az összes, eddig bemutatott tárgyat.

Reméljük, hogy hamarosan a Nemzeti Múzeum termeiben élőben is megkereshetjük ezeket a tárgyakat. Addig pedig virtuálisan is lehet sétálni a Nemzeti Múzeum termeiben.

Címlapfotó: Magyar Nemzeti Múzeum