×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezért veszélyes a vízilovak harapása

 

Magyarországon is láthatjuk a mesékben kedves állat hatalmas fogait.

A Magyar Természettudományi Múzeumban látható a nílusi víziló állkapocsdarabja. Mivel a képen látható csont csak az állkapocs egy darabja, kevesen találják ki, hogy milyen állathoz tartozhat. Bár a víziló két alsó szemfoga így is elég félelmetes látvány.

Könnyen megérthető, hogy miért is veszélyes a vízilovak harapása, különösen a hímek, a bikák alsó és felső szemfogai fejlődnek hatalmas agyarakká. Ezek az állat egész élete során növekednek, hosszuk akár 50 centiméternél is nagyobb lehet. Nem csoda, hogy a vízilóharapásnak gyakran csonkolás, vagy halál a következménye.

A becslések szerint Afrikában 500 embert esik áldozatul évente a mesék kedves, lomha szereplőinek. A fogak méretéhez még hozzá kell tenni, hogy a vízilovak a szárazföldön is gyorsabbak, mint az átlagos képességű emberek. Pedig azt gondolnánk, hogy a viszonylag rövid lábakkal nehezen mozgatják meg másfél-két tonnás testüket.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert nílusi vízilova közelről megnézve meglehetősen féllelmetes látványt nyújt. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Végül pedig egy kevésbé véres érdekesség: kevesen tudják, de a vízilovak csak távolabbi rokonságban állnak a disznófélékkel, legközelebbi rokonai a cetek.

Címlapfotó: Magyar Természettudományi Múzeum