Ennyi pénzért adnánk oda adatainkat a Facebooknak

 

Az amerikai székhelyű Technology Policy Institute (TPI) elemzőcég hat országban vizsgálta, hogy a felhasználók mennyi pénzt kérnének a globális közösségi cégektől, mint a Facebook, hogy használhassák adataikat.

A tanulmány megvizsgálta, mennyire fontos az adatvédelem a felhasználóknak az Egyesült Államokban, Németországban, Mexikóban, Brazíliában, Kolumbiában és Argentínában – írta a The Guardian.

A cég elnöke Scott Wallsten elmondta, hogy az „adatvédelmi politikák kialakításához szükséges annak számszerűsítése, hogy mennyit is érhetnek személyes adataink”.

A nagy technológiai cégek folyamatos nyomás alatt vannak ügyfeleik adatkezelése miatt. Tavaly az amerikai hatóságok ötmilliárd dollárra büntették a céget, mivel a felhasználók tudta nélkül adta tovább adataikat a londoni székhelyű Cambridge Analytica cégnek, amely aztán a 2016-os amerikai választási kampányban felhasználta azokat.

Ez volt a legnagyobb büntetés, amit az amerikai hatóságok egy technológiai vállalatra valaha kiszabtak. De a YouTube videómegosztó tulajdonosát, a Google-t is többmilliárdos bírsággal sújtotta az Európai Unió.

A TPI felmérése szerint az emberek havonta 8,4 dollárért megosztanának információkat bankszámla-egyenletegükről és 5,8 dollárért készpénzfelvételi szokásaikról. Az ügyfelek átlagosan hat dollárért engednék a Facebooknak, hogy üzeneteiket elolvassák, és alig két dollárt, hogy megosszák tartózkodási helyüket.

A felmérés szerint a német felhasználók kérték a legmagasabb összeget, de konkrét számokat nem közöltek. A különböző fogyasztói szokásokat jelzi, hogy a latin-amerikai fogyasztók szívesen fogadnak hirdetéseket okostelefonjukon, szemben az amerikaiakkal és a németekkel.