A csillámpor óriási pusztítást mér a tengerek élővilágára

 

A kutatók szerint az apró részecskék a vízbe kerülve környezeti katasztrófát idézhetnek elő, ugyanis kis méretük miatt a tengeri állatok ételnek nézik, és a lenyelésük károsítja a májukat.

A csillámpor veszélyeire Trisia Farrelly, az új-zélandi Massey Egyetem kutatója már 2017-ben felhívta a figyelmet. Véleménye szerint minden fajtáját be kellene tiltani, ugyanis mikroműanyagról van szó – olvasható a Daily Mail cikkében.

„A gyártóknak nem szabadna abból hasznot húzniuk, hogy eldobható, egyszer használatos műanyagot állítanak elő, miközben nem vállalnak felelősséget a termék okozta károkért” – mondta Farrelly.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban már megtették az első lépéseket az ügy érdekében, amikor betiltották a mikrogömböket tartalmazó kozmetikumok gyártását. A lépéssel a tengeri élővilágot szeretnék megóvni, mivel a lefolyókba kerülő apró részecskék a tengerekbe jutva bekerülnek az állatok szervezetébe, ami a pusztulásukat okozhatja.

Jelenleg ugyanezen okból szeretnék betiltani a csillámporokat is. A többrétegű, polietilén-tereftalátból (PET) készített csillámok ugyanúgy óriási mennyiségben jutnak a vizekbe, és szinte lehetetlen megszabadulni tőlük.

Az efféle mikroműanyagok 92,4 százalékát teszik ki az 5,25 billió műanyagdarabkának, amely az óceánokban lebeg. Lebomlásukhoz több ezer év szükséges.

A mikroműanyag nem csak az állatokra jelent veszélyt, a csapvíz is ijesztő mennyiségű műanyagrészecskét tartalmaz, ami az emberek egészségére is kifejti negatív hatását.