Fájdalommentes elfogó eszközt tesztel a Los Angeles-i rendőrség

 

Kétszáz Los Angeles-i rendőrtisztet képeznek ki egy új eszköz használatára, amelyet a gyanúsítottak fájdalommentes elfogására terveztek.

(Fotó: Twitter)

A BolaWrap, amelyet nemrégiben számos más rendészeti egység is elkezdett használni, olyan vezetéket lő ki, ami a célpont törzsét vagy lábát akár nyolc méter távolságról is körbefonja. A heveder célja a személy mozgásának korlátozása, ezzel lehetővé téve a tisztviselőknek, hogy erőszak alkalmazása nélkül cselekedjenek – írja a BBC.

Kétszáz rendőrt képeznének ki a használatára

Bola: dél-amerikai indiánok kövekkel vagy ólomgolyókkal ellátott fogókötele.

A januárban kezdődő 90 napos próba részeként három rendőrt szerelnek fel az eszközzel a dél-kaliforniai városban. A rendőrség tájékoztatása alapján a későbbiekben összesen kétszáz Los Angeles-i rendőrnél lesz BolaWrap, miután kiképzést kaptak annak használatáról.

Ha egy elfogó szerszámot használnak, az időt ad a rendőröknek egy másodlagos lehetőség alkalmazására. Ez az eszköz vitathatatlanul féken tartja addig a célpontot” – mondta Bell település rendőrfőnöke, Carlos Islas az LA Timesnak.

Csak különleges körülmények között használják majd

A BolaWrapet gyártója, a Wrap Technologies kézi távvezérlő eszközként írja le, amely egy 2,4 méter hosszú fogókötél (bola) stílusú Kevlar hevedert lő ki 563 km/h-s sebességgel. A bola két végén kis fullánkok helyezkednek el, melyek – szinte fájdalommentesen – hozzátapadnak a célponthoz, amint érintkeznek vele.

Az Egyesült Államokban az egész ország rendőrtisztjeit folyamatosan ellenőrzik a fegyvertelen személyek ellen alkalmazott túlzott fellépések miatt. Islas szerint a készüléket csak különleges körülmények között fogják használni, ideértve azokat az eseteket is, amikor az egyének mentális gondokkal küszködnek. Hozzátette: ez a rendőrök által használt sok eszköz egyike lesz, és nem minden helyzetben lesz bevethető.

A polgárjogi aktivisták aggodalmukat fejezték ki az eszköz lehetséges felhasználása miatt. A Los Angeles-i rendőrséggel folytatott megbeszélésen Adam Smith, a Black Lives Matter mozgalom tagja azt mondta, a BolaWrapet valószínűleg elsősorban a kisebbségi közösségekben fogják alkalmazni.

Robotkutyákat is tesztelnek

A BolaWrap csak egy példa az új technológiai megoldások közül, melyeket az Egyesült Államok rendőri egységei az utóbbi időszakában teszteltek. A múlt hónapban Massachusetts rendőrsége kijelentette, távirányítású robotkutyákat használ annak érdekében, hogy megóvja a tiszteket a potenciálisan veszélyes helyzetekben.

A szóvivőjük szerint a Boston Dynamics által készített robot értékes eszköz a bűnüldözésben, mivel képes felismerni a veszélyes helyzeteket.