Gyermeki koponyából készült sisakban találtak eltemetve a régészek két csecsemőt

 

A körülbelül 2100 éve eltemetett két csecsemőt kilenc másik lelettel együtt találták meg az ecuadori Salango falujában.

A kutatócsapat szerint eddig még nem volt rá példa, hogy a régészek csecsemőket találjanak gyermeki koponyával eltemetve a fejükön – olvasható a Live Science cikkében.

A „sisakokat” szorosan helyezték a két csecsemő fejére. A régészek megállapították, hogy az idősebb gyerekek koponyáján nagy valószínűséggel még rajta volt a hús, amikor sisakot készítettek belőlük.

Az egyik csecsemő arcát a koponyaboltozat is takarta. Meglepő továbbá, hogy a csecsemők feje és a sisak közötti résben kézcsontokat is találtak beékelve.

A tanulmány készítője, Sara Juengst az Észak-karolinai Egyetem antropológusprofesszora elmondta, hogy eddig nem sikerült megállapítani, hogy a kézcsontok kihez tartoztak, de további teszteket végeznek majd, hogy erre fény derüjön.

Hogy a furcsa sisakok mire szolgáltak, egyelőre nem derült ki, de lehetségesnek tartják, hogy

így akarták védelmezni

valamilyen okból a két csecsemő lelkét. A két test közelében kőből készült figurákat is felfedeztek, amelyek az ősöket ábrázolták.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy

a környéket vulkánkitörés sújtotta,

mielőtt a két csecsemőt eltemették. A katasztrófa befolyásolhatta az élelemtermelést, és a csontok vizsgálata alapján a gyermekek alultápláltságban szenvedtek.

Lehetséges, hogy a két csecsemővel végzett rituálé egy nagyobb szertartás része volt, amely a vulkánkitöréshez kötődött, de ez a feltevés még nem bizonyított.

A 2014 és 2016 között zajló ásatások eredményeit most publikálták a Latin American Antiquity folyóiratban.