Szerdán kezdődik a Tudomány világfóruma Budapesten

 

Szerdától ismét Budapesten tartja ülését a Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF), a rendezvényen a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát állítják a középpontba tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel.

A fórumot szerda este nyitja meg Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Művészetek Palotájában. A jelenlévőket üzenetben üdvözöli António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek

A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek.

„A szombaton záruló fórumra mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik, akik közösen ünnepelik a világfórumot útjára indító első Tudományos Világkonferencia 20. évfordulóját” – mondta el Bőhm Gergely, az MTA nemzetközi kapcsolatok főosztályának vezetője az eseményről tartott tájékoztatón.

Felidézte, a konferencia előzménye, hogy 1999-ben az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), valamint a Nemzetközi Tudományos Tanács egy kormányközi konferenciát szervezett Budapesten, amelyen a tudomány szerepét, felelősségét és a tudománykutatás etikai kérdéseit is vizsgálták.

Mint mondta, ezek a kérdések azóta még fontosabbá váltak, az elmúlt időszak technológiai fejlődése, a géntechnológia vagy a mesterséges intelligencia kutatásának előretörése miatt, ezért a Tudomány világfóruma központi témájául a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát választották.

A plenáris program kifejezetten a tudomány etikai és felelősségi témájára koncentrál

Kiemelte, a rendezvényen a plenáris program kifejezetten a tudomány etikai és felelősségi témájára koncentrál, a tudományos kutatás etikai határaival foglalkozó szekcióval indul. Ezt követően a tudomány finanszírozásának etikai kérdéseit és felelősségét tárgyalják a résztvevők, majd a tudomány belső ügyei, a tudomány művelésének etikai kérdései kerülnek terítékre, emellett külön szekció foglalkozik a tudományos kommunikációval is.

Az MTA székházában rendezett plenáris ülések első szekciója többek között amerikai, brazil, orosz és norvég vezető tudósok részvételével olyan tudományos területek felfedezéseinek etikai vonatkozásait vizsgálja, mint például a humángenom-szerkesztés, a nano- és biotechnológia, a mesterséges intelligencia vagy az adattudomány.

A fórumon megvitatják azt is, hogy milyen etikai vonatkozásaik vannak a cégek által támogatott kutatásoknak, milyen elvek alapján lehet megosztani az alapkutatásra és az innovációra fordítandó forrásokat. Az előadók a tudományos kutatások legfőbb saját etikai kérdéseivel is külön szekcióban foglalkoznak.

A tudománykommunikáció etikájának kérdéseit plenáris szekcióban vizsgálják, és külön szekció foglalkozik az elmúlt húsz év tudománydiplomáciájával.

Kiemelkedő csillagászokból álló panel mutatja be az emberiség Földön kívüli jövőjének lehetőségeit

A legnagyobb európai és nemzetközi tudományos világszervezetek mellett az MTA is több szekciót szervez. Az egyiket a fenntartható mezőgazdaság témakörében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületével és a Dél-afrikai Köztársaság tudományos minisztériumával közösen. A másik MTA-szekcióban kiemelkedő csillagászokból álló panel mutatja be az emberiség távoli, Földön kívüli jövőjének lehetőségeit Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójának szervezésében.

Bőhm Gergely ismertetése szerint a WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg.

A szerdai megnyitó után adják át az UNESCO tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díjat, valamint az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díjat. A nemzetközi tudományos eseményen hallható csaknem 150 előadást online követhetik az érdeklődők.

A következő Tudomány világfórumát Dél-Afrikában rendezik meg 2021-ben.

A címlapfotó illusztráció.