Nyomtatott 3D-s „hús” kerülhet rövidesen az éttermek asztalára

 

A gyártók szerint ugyanazt az ízélményt nyújtja az állati helyett növényi alapanyagokból 3D-s nyomtatóval előállított húskészítmény, mint a valós. Sőt, a termék a környezetre és egészségünkre is jobb hatással van.

A Redefine Meat azt ígéri, termékei mind kinézetben, mind textúrában és ízben hozzák a várt színvonalat, mindezt egy nyomtató segítségével – olvasható a The Guardian cikkében.

A „nyomtatott” hús a tervek szerint már a jövő évben az európai éttermek menüjére kerülhet, hiszen több cég – köztük egy izraeli és egy spanyol – kísérletezik a gyártással. A gyártók szerint a mesterséges húst

növényi fehérjékből vagy laboratóriumban előállított állati szövetekből

is el lehet készíteni, amelyet kis kapszulaszerű tartályban töltenek be a 3D-s nyomtatóba, amely a húst rétegekből felépítve egyszerűen kinyomtatja.

Eshchar Ben-Shitrit, a Redefine Meat igazgatója szerint a nyomtatott húsra való áttérés a környezetre is kedvező hatást gyakorolna. A megnövekedett húsfogyasztási igényre már nincs elegendő erőforrás, az állatok tartása pedig óriási mennyiségű vizet, takarmányt és energiát emészt föl.

Ha például a szarvasmarha-tenyésztést csökkenteni lehetne,

a szén-dioxid-kibocsátás is redukálódna.

A nyomtatott hús nemcsak a környezetre, hanem az emberek egészségére is jó hatást gyakorolna. Manapság sokan túlzott mennyiségben fogyasztanak húst, a növényi készítmények pedig a koleszterinszintet sem növelnék.

A növényi alapanyagokból készült húst már Oroszországban is forgalmaznak, amely főleg vegetáriánus és vegán körökben népszerű.