Hogy látnak minket a földönkívüliek?

 

Az egyetem kutatói egy olyan színképelemzéses Föld-térképet készítettek, amely prezentálja, hogy az igen távolból minket megfigyelők milyennek láthatják bolygónkat.

Föld

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/NASA)

Földünkről szatellitfelvételek segítségével készítették el kutatók azt a térképet, amely bemutatja: hogyan láthatnak minket a távoli bolygók kutatói – feltéve természetesen, ha léteznek ilyen planéták, számol be a Science&Vie című francia tudományos folyóirat.

Vajon melyik lehet a Földünket körülvevő 4000 exobolygó közül az, amely képes megóvni a szükséges mennyiségű folyékony halmazállapotú vizet, és biztosítani az élet számos egyéb feltételét? Jelenlegi tudásunkkal és a rendelkezésre álló eszközökkel nehéz választ adni erre a kérdésre, hiszen ezek a bolygók gyakran fényévekben is kétjegyű számokkal mérhető távolságra helyezkednek el tőlünk.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói most megfordították ezt a kérdést: hogyan látják a Földünket a „földönkívüliek” – egy olyan bolygót, amely képes az élet feltételeinek biztosítására?

Az egyetem kutatócsoportja szatellitek felvételei alapján készítette el a Föld világűrből érzékelhető térképét. A tudósok 9740 felvételt használtak fel, melyeket a NASA Deep Space Climate Observatory szatellitje rögzített. A felvételek két esztendőn keresztül készültek, az űreszköz egy-két óránként rögzített újabb képeket.

A földi atmoszféra fényvisszaverő, torzító hatását is szimuláló felvételeket különféle hullámhosszokon rögzítették. Az így elkészült képek segítségével az egyetem kutatói egy olyan színképelemzéses Föld-térképet készítettek, amely prezentálja, hogy az igen távolból minket megfigyelők milyennek láthatják bolygónkat.

Arra is következtetünk a felvételek alapján, hogy milyen jelei vannak, ha egy exobolygó körül felhősáv húzódik, miképpen lehet megállapítani, vannak-e a planétán óceánok. Választ kaphatunk arra is, vajon egy igen távoli megfigyelő eszközeivel képes-e áthatolni egy bolygót övező felhőzeten, vagy hogy miképpen lehetséges megkülönböztetni a vizsgált exobolygón az óceánokkal borított és a vízből kiemelkedő felületeket, illetve a jégsapkákat.

A címlapfotó illusztráció.