Ellophatják a hackerek a jelszót a gépelés hangja alapján

 

A texasi Southern Methodist University kutatói arra jöttek rá, hogy a hanghullámokat, melyek a billentyűk lenyomásával keletkeznek, a hackerek könnyedén beazonosíthatják, így ellophatják jelszavainkat és személyes adatainkat.

A legtöbb emberben fel sem merül, hogy ha nem otthoni környezetben használja laptopját, és bejelentkezik különböző felületekre, azzal kiszolgáltathatja adatait a hackerek számára – olvasható a Daily Mirror hírei közt.

Egy új tanulmány szerint a hackerek már pusztán a gépelés hangjából is könnyen rájöhetnek a jelszóra.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Egy képzett hacker meg tudja mondani, hogy

mely billentyűk lettek lenyomva, sőt azt is, hogy milyen sorrendben.

Eric C. Larson, a tanulmány írója és csapata egy kísérletet végzett, melyben 41 százalékos pontossággal meg tudták mondani, hogy az illető mit gépel.

A kísérletben egy konferenciaterembe invitálták a résztvevőket, akik aztán beszélgettek és feljegyzéseket készítettek a laptopjukon. Az asztalokon okostelefonokat is elhelyeztek.

A kutatók megengedték, hogy az alanyok bármit begépeljenek, javítsanak, vagy bent hagyják a hibákat a szövegben, a telefonok pedig érzékelték a gépelést.

Mitch Thornton, a tanulmány vezető írója kifejtette, hogy az okostelefonokban többféle érzékelő található, amelyek segítenek például az irányok meghatározásban, illetve érzékelik, hogy a készülék le van téve vagy mozgásban van.

Van olyan érzékelő, amely engedélyt kér, hogy a háttérben fusson, de a legtöbbjük automatikusan be van kapcsolva. A kísérletben ezeket

a szenzorokat használták, és egy applikációt fejlesztettek hozzájuk,

amely ennek segítségével a telefon megjósolta, hogy melyik billentyűk nyomódtak le.

A kutatók azonban azt mondják, nem kell túlzottan aggódni, mert ahhoz, hogy a módszer működjön, a hackernek tudnia kell többek között, hogy az asztal milyen anyagból készült. A készülékek védelmére azonban nem ártana nagyobb hangsúlyt helyezniük a gyártóknak.