Uralkodó csontjaira bukkanhattak egy skót barlangban

 

Az elemzések alapján, melyeket a Rosemarkie Caves Project végzett, a férfi a közösség vezetője lehetett törzsfőnöki vagy akár királyi minőségben.

A sírt a Skót-felföldön, a Black Isle-félsziget egyik barlangjában tárták föl – olvasható a brit The Telegraph hírei közt.

A csontváz alsó végtagjait keresztbe téve helyezték el, koponyája pedig több ízben be volt zúzva. A vizsgálatok azt mutatták, hogy

étrendje magas fehérjetartalmú volt,

ami ritkaságnak számít az adott korszakból származó eddigi leletek alapján.

Simon Gunn, a projekt vezetője szerint a férfi nagydarab, erős testfelépítésű volt, akárcsak egy rögbijátékos. Magas fehérjetartalmú étrendjét a szakértő azonban különösnek találta, mintha egész életében csak sertéshúst fogyasztott volna.

Nagy eséllyel különleges személy lehetett,

valószínűleg uralkodó – tette hozzá Gunn. Bár meglehetősen brutális halált halt, temetését gondosan elvégezték a barlangban.

A csontminták elemzéséből az derült ki, hogy a férfi valamikor 430 és 630 között vesztette életét. Életkorát harminc évre, testmagasságát 168 centiméterre becsülték a leletekből.

A csontvázon nem voltak sérülések, amiből arra lehet következtetni, hogy nem harcolt, és nem végzett nehéz fizikai munkát. A barlangi temetés pedig ceremoniális jelentőséggel bírhatott, melyben a halottat az alvilág kapujánál akarták elhelyezni.

A kutatócsoport szerint a temetés után ünnepi lakomát is tartottak – erre a sír közelében kiásott állati csontokból következtettek.