Az afrikai elefántbikák párzási titkát figyelték meg tudósok

 

Az idősebb afrikai elefántbikák jóval tetterősebbek párzáskor a fiatalabb bikáknál – derítették ki brit és amerikai kutatók, akik kenyai vadvédelmi rezervátumokban figyelték meg afrikai elefántbikák viselkedését.

Nőstények után kutatva sok faj hímje lelassul, ahogyan öregszik. Ez azonban nem áll fenn az elefántok esetében. Az Oxfordi Egyetem kutatóinak vezetésével készült, a Journal of Animal Ecology című folyóiratban bemutatott tanulmány felfedte, hogy az elefántbikák növelik a párzásra fordított energiájukat, ahogyan öregszenek.

A zoológusok összehasonlították afrikai elefántbikák mozgását akkor, amikor párzási időszakban feldühödnek, azaz a tesztoszteron fűtötte szexuális aktivitásuk időszakos állapotába kerülnek, a nem párzási időszak mozgásával. Eredményeik megmutatták, hogy ahogyan a hímek öregednek, jóval energikusabban, többet mozognak a párzási időszakban, és kevesebbet azon kívül.

E két tényező kombinációja azt jelenti, hogy bár húszéves korukban azonos a mozgási sebességük és az általuk bebarangolt területek nagysága mindkét állapotban, 50 éves korukra kétszer olyan gyorsan mozognak és 3,5-szer nagyobb területet járnak be nőstény után kutatva párzási időszakban, mint azon kívül.

A zoológusok maguk figyelték meg az állatok mozgását, illetve GPS-szel nyomon követtek 25 bikát, amelyek 20 és 52 év kor közöttiek voltak. Az afrikai elefántbikák egész életükben növelik testtömegüket, ami azt jelenti, hogy az idősebbek gyakran kétszer akkorák, mint a nőstények és a fiatal hímek.

„Az idősebb bikák nemcsak nagyobbak és energikusabbak párzáskor a fiatalabbaknál, de a nőstények általában inkább őket választják, valószínűleg méretük miatt, amely túlélőképességük bizonyítéka” – idézte Ian Douglas-Hamiltont az Oxfordi Egyetem közleménye.

Az új eredmények azt jelzik, hogy a bikák kihasználják méretük növekedését, több erőfeszítést fordítva nőstények felkutatására, ahogyan öregednek.

Létfontosságú megvizsgálni azt, hogyan változnak a korral az elefántok szaporodási taktikái, hogy megértsük az afrikai elefánt magatartási ökológiáját és azt, melyek a mozgatórugók evolúciójuk alakulásában – tette hozzá a kutató.