Apad a Duna: már az Ínség-szikla is előbukkant

 

Alacsony a Duna vízállása Budapestnél, már az Ínség-szikla is kilátszik. A szakértők szerint a budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla szintje alá süllyedhet a vízszint. Az apadó folyóból pedig egyre több érdekes tárgy is előkerül.

Víz alatti alagút került szárazra a Margit hídnál

Egy ötven méternél hosszabb félsziget alakult ki a Duna alacsony vízállása miatt a Margit híd középső pillérének déli oldalán. Átjárhatóvá vált a pillér aljában húzódó alagút is, amely máskor víz alatt van. Szárazra került továbbá számos vasbeton és faragott kő is, olyan hídelemek, amelyek a 2011-es felújítás, illetve az 1944-es robbantás előtt lehettek a híd részei. Az ideiglenes félszigetre gerillaakció keretében egy pad is kikerült, amelyen helyet foglalva egészen szokatlan nézőpontból élvezhetjük a főváros panorámáját.

A Margit híd déli csücskénél nemrégiben egy, ugyancsak a víz alól előkerült buszmegálló táblát is felállítottak a járókelők, amelyet valószínűleg a partra sodort a víz, de egyelőre még nem tudni hogy honnan.

Az Ínség-szikla a Dunában, a Szabadság híd közelében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Már az Ínség-szikla is kilátszik

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a napokban közölte az MTI-vel, hogy alacsony a vízállás a Duna budapesti szakaszán, már az Ínség-szikla is kilátszik a Gellért-hegy lábánál. Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál előbukkan. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízszint. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején mutatja meg magát – jegyezték meg.

Esztergom határában szinte eltűnt a Duna

Több drónfelvétel is készült arról, hogy az Esztergom melletti szigetet elválasztó, a Kis-Duna sétány mellett található ágból szinte teljesen eltűnt a víz, lényegében száraz lábbal át lehet kelni ott, ahol normál esetben hömpölyög a folyó. A felvételeken az is jól látszik, hogy Párkányig nyúló Mária Valéria híd szomszédságában lévő területekre is már egészen mélyre be lehet sétálni.