Egy második ősrobbanás hozhatja el a világvégét

 

A világegyetem úgy érhet véget, ahogy létrejött: egy hatalmas robbanással! Erre a következtetésre nemrégiben a Harvard Egyetem fizikusai jöttek rá.

Még jó darabig biztonságban élhetünk

Az igazi apokalipszis okát is feltárták a kutatók: előrejelzéseik szerint a második nagy robbanást a Higgs-bozon destabilizációja fogja előidézni. A Higgs-bozon vagy Higgs-részecske egy olyan kvantumrészecske, amely az összes többi részecske tömegéért felelős.

Amennyiben ez a részecske normál állapotából kimozdulna, az a fizikusok szerint olyan hatalmas energiákat szabadítana fel, amely képes lenne az egész univerzumot elpusztítani, és nem mellékesen a feje tetejére állítani a fizika és a kémia törvényeit is.

Azonban nem kell megijednünk, a világvége még messze van: évtrilliók múlva fog csak bekövetkezni!

Egyetlen pillanat alatt semmisülne meg minden a robbanáskor

A Higgs-bozont még 2012-ben fedezték fel a CERN Nagy Hadronütköztetőjében. Két proton összeütközése során fedezték fel a részecskét, amelynek létezését a részecskefizika standard modellje korábban már megjósolt. A Higgs-bozonnak jól meghatározott tömege van, ami a kutatók számításai szerint idővel megváltozhat. Ez a változás pedig teljesen felboríthatja majd a fizika törvényeit, és szó szerint darabokra szaggatja majd azokat az elemeket, amelyek nélkülözhetetlenek a földi élethez.

Ez az elmozdulás pedig nem évek, évtizedek vagy évszázadok alatt hozná el a végítéletet, hanem egyetlen pillanat alatt. Így az ősrobbanáshoz hasonló jelenség akár percek töredéke alatt felszámolna mindent maga körül.

Egy stabil és instabil univerzum határán létezhetünk

A kutatók úgy gondolják, a Higgs-bozon instabilitását a fekete lyukak körüli téridő extrém torzulása is felgyorsíthatja. Sőt, az sem kizárt, hogy a folyamat már elkezdődött, csak nincs tudomásunk róla, mivel a kérdéses Higgs-bozon olyan távol lehet tőlünk, hogy nem tudjuk vizsgálni a ma létező eszközeinkkel.

Joseph Lykken fizikus, a Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratórium (Fermilab) munkatársa szerint azonban lehet, hogy az univerzum még nagyon-nagyon sokáig fog létezni, de az is lehet, hogy váratlanul, minden előjel nélkül múlik majd ki.