Budapesten rendezik a 20. Európai Ipari Matematikai Konferenciát

 

London, Lund és Santiago de Compostela után júniusban Budapesten rendezik meg a 20. Európai Ipari Matematikai Konferenciát (ECMI 2018) konferenciát. A korábbi konferenciákhoz hasonlóan, a budapesti konferencia is az egyetemek, kutatóintézetek és az ipar közötti új kapcsolatrendszerek létrehozását, valamint több tudományágat is érintő kutatások kezdeményezését hivatott segíteni.

A konferencia programjában tervezett alkalmazási területek felölelik az egészségtudományokat, a kiberbiztonság kérdéseit, pénzügyi rendszerek stabilitását, az energia, a gyártástechnológia és a járműipar kérdéseit. Az előmozdítani kívánt kutatásokban meghatározó szerepet játszanak az iparban alkalmazható matematikai technológiák.

Élvonalbeli hazai, európai és tengerentúli kutatók fogadták el a felkérést, hogy modern gyakorlati problémákat, illetve azok megoldásában használt matematikai módszereket ismertessenek. A szakmai program kiemelkedő része a kilenc plenáris előadás.

A konferencia szervezői a Bolyai János Matematikai Társulat, az ELTE és az MTA SZTAKI. A rendezés jogának elnyerése jelzi a tudomány és az ipar kapcsolatainak hazai erősödését, amelynek újabb lendületet adhat a konferencia.