×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Okostextil forradalmasíthatja a ruhaipart is

 

Kaliforniai mérnökök akkumulátort nem igénylő okosszövetet fejlesztettek ki. A tervek szerint kórházi és sportruházat is készülhet az anyagból, hogy a viselőjéről továbbítsa az egészségügyi adatokat. A fejlesztők szerint alapanyagul szolgálhat olyan ruhadarabokhoz is, amelyekkel vásárlásnál egy kézmozdulattal fizethetünk vagy kinyithatjuk az autónkat, vagy beléphetünk egy épületbe.

 

Okoxtextilt fejlesztettek ki az amerikai Kaliforniai Egyetem irvine-i campusának mérnökei – írja az NFCW.

Az új anyagból olyan ruhák készíthetők, amelyek képesek interakcióba lépni a több mint egy méter távolságra található elektronikus eszközökkel.

A tervek szerint kórházi, sportruházat és hétköznapi ruhadarabokat is készítenének az anyagból.

A ruha azonnal képes lesz egészségügyi adatokat továbbítani az orvosok számára. A sportruházatok esetében a nadrágok mérhetik a lábmozgásokat, miközben rögzíti például a pulzusszámot.

A hétköznapi ruha pedig lehetővé teszi a viselője számára, hogy kinyissa és elindítsa autóját, ennek segítségével belépjen épületekbe vagy épp egy kézmozdulattal vásároljon, mintha azt egy bankkártyával vagy okostelefonnal tenné. Továbbá, ha a zsebben tárolt telefon érintkezik ezzel az anyaggal, akkor menet közben információt ad át a készülékre vagy akár fel is tölti.

A címlapfotó illusztráció.