logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halálra ijesztette a riportert az önvezető Tesla, neki akart menni a teherautóknak – VIDEÓ

| Szerző: hirado.hu
Annyit kellett korrigálnia a kormánnyal egy tévériporternek, aki a Tesla önvezető üzemmódját tesztelte városi forgalomban, mintha ő maga vezetett volna – derül ki a CNN Business videójából. A robotpilóta-üzemmódba kapcsolt szuperautó több alkalommal át akart térni a szemközti forgalmi sávba, majd megállt az út közepén egy zöld lámpánál, egy útépítés miatti lezárást pedig csak a sofőr éberségének köszönhetően került el.

„Dermedten néztem, ahogy a számítógéppel vezérelt autó majdnem belerohant egy útépítésbe, vagy megpróbált nekimenni egy álló teherautónak, és többször átvitt az út rossz oldalára” – írta Michael Ballaband, a CNN üzleti divíziójának autós újságírója, miután kipróbálta a Tesla nagy dérrel-dúrral beharangozott „full autonóm”, azaz teljes mértékig a mesterséges intelligenciára hagyatkozó üzemmódját.

„A többi sofőr mérgesen dudált, amikor a rendszer tétovázott, olykor egy kereszteződés kellős közepén”

– tette hozzá Ballaband.

A CNN riportere és operatőre szándékosan New York Brooklyn városrészében, a Flatbush sugárúton tartotta a menetpróbát a Tesla 3-as modellel, a délelőtti csúcsforgalomban.

A YouTube-ra feltöltött videót eddig mintegy 277 ezren nézték meg, de a Twitteren is futótűzként terjed. A sofőr elmondása szerint – akinek célja éppen az volt, hogy a számítógépes rendszer vezessen helyette – körülbelül három utcánként kellett átvennie az irányítást a robotpilótától, legalább egy kormánykorrekció erejéig.

Ballaband szerint a Tesla gyakran rángatózott a kanyarokban, váratlan helyeken fékezett le vagy gyorsított fel, egy alkalommal pedig megállt egy forgalmi lámpánál, ami zöldet mutatott. A legveszélyesebb pillanat azonban az volt, amikor

egy kerékpáros futár kifordult a kocsi elé, és a rendszer, hogy elkerülje a biciklis elütését, fékezés helyett balra rántotta a kormányt, ahol egy IFA méretű csomagszállító teherautó jött szembe.

„Az önvezető-üzemmódtól azt várni, hogy elnavigáljon minket Brooklynban, olyan volt, mintha egy bizonytalankodó tinédzserrel indultunk volna forgalmi vizsgára” – tette hozzá a riporter.

A CNN Business riportere arról is beszámolt, hogy kérdéseiket elküldték Elon Musknak, a Tesla alapító-igazgatójának, de nem kaptak választ. „Természetesen válaszra sem méltattak minket, hiszen Musk nyilvános szereplésén túl a cégnek nincs PR-tevékenysége. Ehelyett csak szagolhatjuk a büdös pelenkát egy olyan rendszerrel kapcsolatban, amely nyilvánvalóan nem áll készen a széles körű felhasználásra, a legkisebb mértékben sem.”

Musk a videó CNN-s sugárzását követően mégis reagált a tesztre a közösségi médiában. „Gyanítom, hogy a cikket még azelőtt megírták, hogy a vezetés egyáltalán megtörtént volna” – írta cinikusan az igazgató a Twitteren.

A korábbi években több baleset is történt a Tesla önvezető-üzemmódjának tesztelése során. 2019 áprilisában egy, az Apple számítástechnikai óriás alkalmazásában álló szoftvermérnök és kollégája halálos balesetet szenvedett egy Tesla S modellel, amikor az autó robotpilóta üzemmódban haladt. A mérnök családja beperelte a Teslát halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt.

Címlapfotó forrása: YouTube/CNN Business

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még