×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Vízen is teret hódít az önvezető robottaxi – VIDEÓ

 

Amszterdam lakosai és turistái számára elérhetővé váltak az új vezető nélküli hajók, melyek a város csatornarendszerén taxiként is működnek. A Roboat elnevezésű hajó képes egyszerre öt embert szállítani és akár napi tíz órán át működni. Egyedi tulajdonságuk az, hogy egymáshoz csatlakozva hidat tudnak alkotni az utasok számára.

 

Az először 2015-ben kifejlesztett és medencés környezetben tesztelt Roboat átfogó átalakításokon esett át, hogy teljes körű, autonóm taxiszolgáltatássá váljon a városlakók és turisták számára – írta a ZDNet.

Az új Roboat legújabb szériája akár öt embert vagy 1500 kilogramm rakományt is képes szállítani. A terhelhetősége miatt a városi hulladék begyűjtésére és áruszállításra egyaránt használják majd.

A hajó nagyobb akkumulátornak köszönhetően tíz órán át működik egy töltéssel, akár éjjel-nappal is, ráadásul vezeték nélkül is tölthető. Kamerái egyedi QR-kódok alapján azonosítják a dokkolási helyeket. A kutatók szerint így ideiglenes, pontonhídszerű átkelőkhöz lehetne használni a járműveket a csatornákon előre kiépített dokkolóknál, ha a városi forgalom megkívánná (például baleset miatt le kell zárni egy forgalmasabb hidat). Sőt akár szigeteket is ki lehet alakítani belőlük például vízi színpadnak, vagy rendezvényhelyszínnek.

A Roboat vezérlőrendszere hasonló az önvezető autókban használt rendszerhez: digitális térképkészítés, tárgy- és akadályfelismerés, valamint érzékelők és kamerák kombinációja, amelyek 360 fokos rálátást biztosítanak a hajó a környezetére.

Az önvezető vízitaxi GPS segítségével jut el egyik pontból a másikba, miközben folyamatosan pásztázza a környezetét, hogy elkerülje a hidakkal, oszlopokkal, más hajókkal vagy egyéb tárgyakkal való összeütközést.

A kutatók szerint járművük nagy segítség lehet olyan Amszterdamhoz hasonló szerkezetű városokban, amelyekben kiterjedt, hajózható csatornarendszer van.