×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Drónok segítségével mentik a láva csapdájába rekedt állatokat

 

A modern technikai eszköz nem csak lenyűgöző felvételek készítésére alkalmas, hanem a láva csapdájába esett állatok megmentésére, illetve etetésére is. A spanyolországi La Palma szigeten, La Laguna térségében újabb falvakat fenyeget a láva, mely az állatokat sem kíméli. A speciális alakulatok drónokkal próbálják megmenteni őket.

 

La Laguna térségében újabb falvakat fenyeget a láva, ezért a hatóságok szerda éjjel megkezdték az evakuálást. A helyiek kétségbeesve pakolták össze ingóságaikat – hangzott el az M1 Híradójában.

A városunk, ahol felnőttem, már nincs többé. Ez nagyon nehéz ”– mondta elcsukló hangon egy fiatal nő.

A helyi sajtó az illetékes hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy a mintegy 1270 Celsius-fokos folyékony kőzet útban a tenger felé vészesen megközelítette a települést. Ahogyan arról a hirado.hu is beszámolt, a láva mindazonáltal több száz házat és épületet semmisíthet meg, ideértve a település régi templomát és a helyi iskolát is – mondta Miguel Ángel Morcuende vulkanológus, a helyi válságstáb vezetője újságíróknak nyilatkozva.

A természeti katasztrófa az állatokat sem kíméli. A speciális egységek eddig drónokkal szállítottak ételt a láva csapdájában rekedt kutyáknak. A napokban zöld utat kaptak a mentésre, de eddig nem jártak sikerrel.

„A drón öt méter magasan repül a föld felett, a kutyáknak ki kell jönniük, amikor meglátják, mert már hozzászoktak ahhoz, hogy etetik őket” – mondta a mentést koordináló cég vezetője.

A kezelőnek négy perce van arra, hogy a kutyát a hálóhoz csalja és biztonságos helyre repítse a lávafolyam felett. Nemrég egy sérült macskát mentettek ki, amelynek légzési nehézségei voltak, a gyors kezelésnek köszönhetően azonban sikerült megmenteni.