×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Cigarettacsikk-szedő robotot fejlesztettek a homokos strandok megtisztítására

 

A holland TechTics fejlesztette a cigarettacsikk-szedő robotot, BeachBotot. A prototípus tavaly szeptemberben az első bemutatóján tíz csikket gyűjtött össze fél óra alatt, a következő bemutatója idény nyáron lesz.

Habár már erőteljesen visszaszorulóban van a dohányzás, az eldobott cigarettacsikkek még mindig komoly veszélyt jelentenek a környezetünkre. Számítások szerint évente 4,5 milliárd elszívott cigi végzi a természetben, melyek szűrője vízzel érintkezve több mint 30 mérgező anyagot engedhet szabadjára. Ezért is lenne fontos a strandokon heverő csikkek begyűjtése, ám ez korántsem egyszerű feladat a homokos talaj miatt. Erre kínál megoldást a BeachBot (BB) nevű takarítórobot – írta a PCWorld.

BeachBot nagy gumiabroncsaival és markolóival érzékeli és felszedi a cigarettacsikkeket a homokból, majd szemetesbe dobja azokat. A jelenlegi robot egy prototípus, amelyet Edwin Bos és Martijn Lukaart, a holland TechTics robotikai cég alapítói fejlesztettek. Az első bemutatóján, tavaly szeptemberben 30 perc alatt 10 csikket szedett össze sikeresen. A tervek szerint idén nyáron újabb bemutatót tartanak majd – írta a Business Insider India.

BB 80 centiméter széles és két fedélzeti kamerája van, amelyekkel előre, illetve lefelé tud nézni. A kamera képein azonosítja a mesterséges intelligencia a cigarettacsikkeket. Az embereket és a tárgyakat kikerüli. Két „markolókezét” a homokba dugja, így szedi fel a szemetet, majd egy fedélzeti kukába dobja. Az akkumulátora jelenleg egy órán át képes töltés nélkül működni.

A mesterséges intelligenciát fényképekkel tanítják kifejezetten a csikkek felismerésére. A Microsoft Trove alkalmazás segítségével töltik fel a fotókat a rendszerbe, jelenleg 200 fényképnél tartanak, de 2000 a cél. A robot a későbbiekben egyéb, kisebb hulladékok felszedésére is alkalmas lehet, azonban a TechTics egyelőre a csikkek felismerésérének betanítására fókuszál, hogy BB megtisztíthassa ezektől a homokos strandokat. A fejlesztők azt tervezik, hogy idővel átállnak napenergiára a robot működtetéséhez.