×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Eltűntek az orosz hackercsoport weboldalai

 

A REvil a közelmúltban támadott meg egy tíz országban jelen lévő amerikai IT-céget, amelynek hálózatán keresztül további kétszáz vállalatot ért el. A kiberbűnözői csoport weboldalai kedden leálltak, feltevések szerint az amerikai vagy az orosz hatóságok vehették célba őket.

A REvil zsarolóvírusokkal támadta meg július elején a Kaseya amerikai IT-céget, amelynek a vállalati hálózatain keresztül továbbterjedt a vírus, és tízezer ügyfelét érinthette. A hackerbanda dollármillióket követelt a zárolt számítógépek feloldásáért. Azonban az orosz banda által üzemeltetett fizetésre használt weboldal, valamint a blogjuk is hirtelen elérhetetlenné vált – írta a BBC. Az okát még nem tudni, de feltevések szerint kiberbűnözés elleni hatóságok vehették célba a csoportot.

Az Egyesült Államok és Oroszország között ugyanis egyre nagyobb a feszültség a kiberbűnözés miatt, így előző hónapban egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az efféle támadások ügyében. Pénteken pedig telefonon beszéltek a július eleji támadás kapcsán, és mindkét vezető hangsúlyozta, hogy országuknak erősebben kell fellépnie a kiberbűnözőkkel szemben. A keddi leállás tehát olyan feltételezésekhez vezetett, hogy vagy az amerikai, vagy az orosz hatóságok léptek fel a REvil ellen, és zárták le weboldalaikat.

Ugyanakkor a hatóságok részéről egyelőre nem hangzottak el nyilatkozatok az esettel kapcsolatban, a szakértők szerint pedig nem feltétlenül szokatlan, hogy az ilyen csoportok hirtelen eltűnnek.

A címlapfotó illusztráció.