×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ezentúl kamerák lesik, hogy figyelünk-e a Tesla önvezetése közben

 

Egy új szoftverfrissítés érkezett a napokban a Tesla autóihoz, mely magába foglalja a jármű vezetőinek monitorozását is az autó belső kameráin keresztül.

Eddig ugyanis a Tesla-autótulajdonosok az önvezető üzemmód bekapcsolása után telefonozhattak vagy akár el is hagyhatták a sofőrülést – írták a BBC hírportál cikkében.

Az új frissítéssel ennek vége lehet, hiszen a belső kamerák folyamatosan monitorozzák majd, hogy az autó vezetője mennyire figyel.

A Tesla autók új szoftverfrissítéséről, amelyről több sajtóorgánum is beszámolt, kiderült, hogy az autó visszapillantó tükre fölött lévő kamera hasonló funkciót tölt majd be.

A Tesla autói most már észlelik a sofőr figyelmetlenségét, és a vezetőt figyelmeztethetik is, ha nem kíséri figyelemmel a közlekedést, miközben az önvezető üzemmód be van kapcsolva

– áll a szoftver kiadásához csatolt megjegyzésben.

A Tesla azt is közölte, hogy „a kamera adatai nem hagyják el az autót”, amit a kamera rögzít, nem kerül ki a Teslához vagy egyéb más személy kezébe.

Az ilyesfajta adatokat csak akkor lehet továbbítani, ha a felhasználó engedélyezte az autó beállításain belül az adatmegosztást, amelyet a felhasználó bármikor megváltoztathat.

A Tesla, amely tavaly feloszlatta sajtóosztályát, nem adott ki nyilatkozatot az új funkció mögött meghúzódó okokról, de arra lehet következtetni, hogy

valószínűleg a közelmúltban történt balesetek vezethettek az új funkció bevezetéséhez.

Ez év áprilisában történt, hogy két férfi meghalt azt követően, hogy az egyesült államokbeli Houston északi részén fának ütközött egy elektromos önvezető Tesla autó.

Az új funkciók bevezetése továbbá egybeesik azzal, hogy a Consumer Reports – egy amerikai nonprofit fogyasztói szervezet, amely elfogulatlan terméktesztelés, oknyomozó újságírás, fogyasztóorientált kutatás, közoktatás és fogyasztóvédelemmel foglalkozik – visszavonta a korábban Tesláról kiállított biztonsági jóváhagyásokat.

Ráadásul az Egyesült Államok közúti közlekedésbiztonsági hivatala eltávolította a weboldalán a biztonsági jellemzőket a Tesláról, például az ütközés előrejelzését és az automatikus vészféket.

A címlapfotó illusztráció.