×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Végre a Facebook is tesz valamit az álhírek terjesztése ellen

 

A Twitter után a Facebook közösségi oldal is tesztelni kezdett egy új funkciót, amivel az ál- és rémhírek terjesztése ellen száll síkra.

Mostantól  üzenetben figyelmezteti a közösségi oldal a felhasználóit, ha úgy szeretnének cikkeket megosztani a felületen, hogy azt előzőleg nem nyitották meg, vagyis nem olvasta el a felhasználó. A Facebookon felugró ablakban a következő szöveg olvasható:

„Megosztana egy cikket anélkül, hogy megnyitotta volna. Az olvasás nélkül megosztott cikkek esetében fontos tényeket hagyhat figyelmen kívül.”

A felugró ablakban a felhasználó végül választhat a cikk elolvasása, és az olvasás nélküli megosztás között is.

A közösségi oldal célja a fejlesztéssel, hogy visszaszorítsa az álhírek terjedését, mivel ha valaki nem nyitja meg a megosztani kívánt cikket, nyilván nem ismeri annak részletes tartalmát, ezért könnyebben megoszthat egy-egy feltűnő cím alapján félrevezető információkat.

A Facebook ezzel követi a Twittert, amely már 2020 júniusában bevezetett egy hasonló figyelmeztetést. Elemzések szerint a Twitter fejlesztése nem volt hiábavaló: a módosítás hatására jelentősen nagyobb arányban nyitják meg a cikkeket a felhasználók, ezért tavaly szeptember óta már minden twitterező találkozik a figyelmeztetéssel.

Első körben androidos okostelefonokon tesztelik a megoldást, és véletlenszerűen válik elérhetővé, ezért akár a magyar felhasználók is találkozhatnak már vele.

A közösségi oldal szerint bár fontos lenne az álhírek visszaszorítása, az új funkció bárki számára kikapcsolható lesz.

Felmerül, hogy a fejlesztés valójában mennyit változtat majd azon, hogy nagyon sokan nem olvassák el a cikkeket, csak folyamatosan görgetnek-görgetnek és megosztanak.

A címlapfotó illusztráció.