×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ma megszűnik, amiről már azt hitte, hogy rég nem létezik

 

Elavulttá vált.

A mai nappal kivezeti a szolgáltatásai közül a WAP-ot is a Vodafone.

A WAP szolgáltatásunk 2021. január 20-án megszűnik, nem lesz többé elérhető a Vodafone ügyfelei számára. Amennyiben mobiltelefon-készülékében a WAP APN (Access Point Name – hozzáférési pont neve) van beállítva, és ezen keresztül éri el az internetet, a csatorna megszüntetését követően szükséges azt az internet APN-re átállítani. Az internet APN-en keresztül minden eddig elérhető tartalom rendelkezésre áll majd – értesítette az ügyfeleit a Vodafone.

A Wireless Application Protocol (WAP) először tette lehetővé a telefonokon a mobilnetezést. A WAP a vezeték nélküli adatátvitel egy nyílt nemzetközi szabványa, melyet hordozható eszközökhöz fejlesztettek ki. Csökkentett funkciókkal lehetővé tette a webböngészést. A technológia a 2000-es években volt a legnépszerűbb, a 2010-es években azonban egyre inkább átvették a helyét a mobiltelefonos felhasználásban a modern böngészők, a WAP-os tartalmak pedig lassan eltűntek. Napjainkban a mobilinternet-hozzáférés terjedésével a WAP-ot már szinte senki nem használta.

Nemcsak a WAP szűnik meg, hamarosan szintén ez a sors vár a Vodafonnál a Webmailre (március 1-jén szűnik meg), a Wi-Free-re (január 31-én), a videótelefonra (január 20-án), a mobilhangpostára (február 20-án) és a Vodamailre is (február 20-án szűnik meg) a cég szolgáltatásai közül. Ezek közül több a Vodafone-ba korábban beolvadt UPC-hez tartozott. A szolgáltatások megszüntetését a UPC név megszűnése is szükségessé tette.

Ha a böngészőben rákeres az „új e-mail-cím létrehozása” szavakra, azonnal rengeteg opció közül válogathat – így ad tanácsot a Vodafone a megszűnő Vodamail- és UPC Webmail-szolgáltások használóinak. A megszűnő levelező szolgálatások használóinak még február 20-ig, illetve március 1-ig van idejük a váltásra.

Tudta? Joel, itt Marty. Egy igazi mobilról hívlak!fricskával indult a mobiltelefon története. 

A mobilinternet egy korai változata (Fotó: Wikipédia)

A címlapfotó illusztráció.