×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A mesterséges intelligenciát ismerteti az MI kampánya

 

December 1-jével kezdetét veszi az úgynevezett MI-kihívás, ami a mesterséges intelligenciára utal. A kampány célja a mesterséges intelligencia széles körű társadalmi megismertetése.

Ez egy nagyon új terület, mely egyre inkább jelen van a mindennapjainkban, számos elektronikus berendezésben, olyan alkalmazásban, amit napi szinten használunk, és már vannak olyan algoritmusok, amelyek nagy adatmennyiséget dolgoznak fel. Képet vagy hangot ismernek fel, és ez alapján különböző megoldásokat javasolnak nekünk” – fejtette ki Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A mesterséges intelligencia nem robotokról, terminátorokról szól, amelyekkel találkozhatunk a különböző fantasztikus filmekben, hanem olyan alkalmazásokról, amik segítik a mindennapjainkat” – tette hozzá.

A mesterséges intelligencia alkalmas lehet arra, hogy elemzést végezzen el, bizonyos adatok betáplálásával olyan összefüggéseket láthat meg, amelyeket az ember hosszú órák vagy napok munkájával érne el.

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazását illetően az elmúlt időszakban a legnagyobb fejlődésen ment keresztül az egészségügy. A képalkotó, diagnosztikai rendszerek hatalmas adatmennyiséget képesek egy pillanat alatt feldolgozni, és abból következtetéseket levonni, és továbbfejleszteni.

Ezek az alkalmazások képesek tanulni, képesek magukat tovább fejleszteni, ezáltal még hatékonyabb munkavégzést lehetővé tenni az emberek számára” – tette hozzá Jakab Roland.

Elmondta, már vannak szoftverek, melyek szoftvereket írnak, illetve a szoftverek tesztelik magukat.

A kampány célja, hogy minél többeket bevonjanak ebbe a gondolkodásba.

Az MI-alkalmazások széles körű elterjedése óriási gazdasági hasznot jelent, mivel javítja a termelékenységet, és jelentős mennyiségben teremt nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeket. Ezzel együtt felmerül az igény az új feladatok elvégzésére képes jól képzett munkaerő iránt.

A kurzust bárki elvégezheti, tartalmát pedig a folyamatosan fejlődő technológiákhoz fogjuk igazítani. Ezáltal biztosítjuk azt, hogy az elsajátítható ismeretek mindig aktuálisak legyenek. Fontos megjegyeznem, hogy ez egy bevezető kurzus, ami az alapfogalmakat, etikai kérdéseket tárgyalja” – mondta Jakab Roland.

A kurzus mindenki számára ingyenes és online lesz elérhető. További információ és a kurzus az Ai-hungary.hu oldalán érhető el.

Mivel ez egy magyar és angol nyelven íródott weboldal, azt szeretnénk, hogy mindenki, aki mesterséges intelligenciáról szeretne bővebb információt, akár Magyarországról, akár külföldről, az ezen a platformon keresztül strukturáltan megkaphassa” – zárta a beszélgetést Jakab Roland.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A címlapfotó illusztráció.