×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eljött az önjáró autók ideje? – árgus szemekkel figyeli a közlekedésbiztonság a Teslát

 

Elon Musk, a Tesla vezére (Fotó: EPA/Alexander Becher)

A szövetségi szabályozók figyelemmel kísérik a Tesla teljes önvezetés próbaverziójának bevezetését. Az autógyártó megkezdte legújabb fejlett illesztő-segédprogramjának bétatesztelését egy kiválasztott ügyfélcsoporttal, és eddig a kormány várakozó megközelítést alkalmaz – írja a The Verge.

Az Egyesült Államok országos közúti közlekedésbiztonsági hivatalának szóvivője közleményében kijelentette, hogy „közeli figyelemmel kísérik majd az új technológiát, és nem haboznak lépéseket tenni a lakosság védelmére az észszerűtlen biztonsági kockázatokkal szemben”.

Teljes körű figyelmet igényel a rendszer

A nyilatkozat tartalmazott néhány lábjegyzetet a Tesla döntéséről, amely szerint a vezetőt segítő funkciót „önvezetőnek” írja le: „Amit következetesen kijelentettük, manapság egyetlen megvásárolható jármű sem képes önmagát vezetni. A ma megvásárolható legfejlettebb jármű-technológiák segítséget nyújtanak a járművezetőnek, és teljes körű figyelmet igényelnek az emberi vezetőtől, mindenkor ellátva a vezetési feladatot és figyelemmel kísérve a környezetet. Visszaélés ezekkel a technológiákkal a figyelmetlen vezetés. A nemzet minden államában a járművezető felelős a jármű biztonságos üzemeltetéséért.”

A Teslának „kacifántos” múltja van a szövetségi ügynökséggel,

amely visszahívásokat adhat ki és kivizsgálhatja az autóbaleseteket. 2019-ben a szövetségiek vizsgálatot indítottak egyes Model X és Model S járművek akkumulátorkezelő rendszeréhez köthető tüzek miatt.

Az önvezetést érintő többszörös halálos baleseteket is vizsgálták. Idén év elején a közlekedésbiztonsági testület arra a következtetésre jutott, hogy a fejlett járművezetést segítő rendszer az egyik valószínű oka annak a 2018-as halálos balesetnek, amelyben egy kaliforniai férfi hunyt el, miután Model X tíusú autójával betonkorlátnak ütközött.

A „teljes önvezetés” egy 8000 dolláros (és Elon Musk azt mondta, hamarosan 10 000 dollár lesz) opció,

amely lehetővé teszi a Tesla tulajdonosok számára, hogy a városi és lakóutcákon a jármű korábban csak autópályán futó „navigáljon a robotpilota” funkcióját használják.

Szinte mindent megtesz az autó helyettünk

Az autó megáll a kereszteződésekben, bal és jobb oldali kanyarokat hajt végre, és a sávváltás is automatikusan történik, amennyiben a sofőr kiválasztotta a célt a navigációban.

A Tesla arra figyelmeztet, hogy a sofőröknek mindig az úton kell tartani a tekintetüket,

és mindig a kormányon kell legyen a kezük – bár az autógyártó nem hajlandó beépíteni vezetőfigyelő rendszert (például az infravörös szemkövetést), hogy biztosítsák, ügyfeleik követik a biztonsági protokollokat.

Ezért lehet, hogy a teljes önvezetésnek nevezett rendszert csak a 2. szintű, „részben automatizált” rendszernek tekinti az autóipari mérnökök társaság szabványa, a lehetséges öt szintből. A közlekedésbiztonsági hivatal úgy jellemzi, hogy „robotpilóta a városi utcákon”.

A címlapfotó illusztráció.