×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Élesen bírálták a Google, a Twitter és a Facebook vezetőit

 

Az amerikai szenátus kereskedelmi bizottságának szerdai meghallgatásán a törvényhozók élesen bírálták a Google, a Twitter és a Facebook vezetőit.

A szenátorok kérdőre vonták a három informatikai óriásvállalat vezetőit a platformjaikon alkalmazott cenzúra miatt.

Sundai Pichai, a Google, Mark Zuckerberg, a Facebook és Jack Dorsey, a Twitter vezetője videókonferencián tájékoztatta a kereskedelmi bizottság tagjait a cégük tevékenységéről, hangsúlyozva, a kommunikációra vonatkozó törvény szerint ők nem vonhatók felelősségre jogi úton harmadik félhez köthető tartalmak publikációja miatt.

Roger Wicker, a szakbizottság republikánus elnöke a szóban forgó törvény mély reformjára szólított fel. A reform a tartalomszolgáltató felelősségét erősítené a tartalmak megjelentetésében és szelektálásában. „Engem az nyugtalanít, hogy ezek a platformok a valóság nagy hatalmú döntőbíráivá váltak” – jegyezte meg.

Leszögezte: amikor a tartalmat moderálják, és ezt a felhasználók nem tudják befolyásolni, akkor az amerikaiak széles tábora kevés információhoz jut a politikai és gazdasági döntéshozatal különböző folyamatairól.

A republikánus szenátorok elsősorban a Twitter vezetőjét ostorozták. Wicker például hangsúlyozta, hogy a mikroblog rendszeresen cenzúrázza az Egyesült Államok elnökét. Ted Cruz texasi republikánus szenátor pedig azt a kérdést tette fel Jack Dorseynak, hogy „magukat ki az ördög választotta meg?”.

Leszögezte, hogy a Twitter elnyomja, azaz cenzúrázza a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden fiáról szóló információkat, amelyek Hunter Biden jövedelmező üzleti ügyeinek korrupciós hátterét és Joe Biden esetleges felelősségét is felvetik.

Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója készek mutatkozott az érvényben lévő törvény módosítására.

Mint fogalmazott: „úgy gondolom, hogy a kongresszusnak napirendre kellene vennie a törvény megvitatását annak érdekében, hogy az az eredeti céljainak megfelelően működhessék”.

A címlapfotó illusztráció.