×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közösen fogott 5G fejlesztésbe Spanyolország és Portugália

 

Spanyolország és Portugália az ötödik generációs (5G) telekommunikációs szolgáltatás közös fejlesztéséről állapodott meg az Ibériai-félszigeten.

A két dél-európai ország kormánya egy úgynevezett határokon átívelő közös fejlesztési stratégiát (ECDT) fogadott el a hétvégén, amelynek része, hogy szövetségre lépnek a digitális átalakulás elősegítésében

A spanyol kormány weboldalán elérhető közlemény szerint az 5G fejlesztések pilot programja a két ország közötti közlekedési folyosókat érintik, a Porto-Vigo, Évora-Mérida, Aveiro-Salamanca és Faro-Huelva városokat összekötő autópályákat.

Ez jelenti a jövőt a nagyvállalatok és kis cégek számára is a határ mindkét oldalán” – idézte az Europapress spanyol hírügynökség Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt, aki szerint az újgenerációs technológiák bevezetése is hozzájárulhat a határmenti, elnéptelenedő területek problémájának megoldásához.

Spanyolországban tavaly óta érhető el 5G szolgáltatás, amelyet elsőként a Vodafone Espana nyitott meg 21 városban ügyfelei számára.

Idén szeptember elsején a spanyol Telefonica távközlési óriáscég kezdte meg az újgenerációs szolgáltatás azzal a vállalással, hogy év végéig a lakosság 75 százaléka számára elérhetővé teszi a nagyobb sávszélességet és gyorsaságot biztosító rendszert.

A szolgáltatás kiterjesztését a spanyol kormány is támogatja, amelyben mások mellett olyan külföldi cég közreműködnek mint például a kínai Huawei és finn Nokia.

A címlapfotó illusztráció.