×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nemzeti kontaktkövető alkalmazást hoz létre az EU

 

Az Európai Bizottság a koronavírus terjedésének megfékezését és az életmentést célzó kontaktkövető és figyelmeztető nemzeti alkalmazások összekapcsolását biztosító szolgáltatást hoz létre – közölte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hétfőn.

A tájékoztatás szerint, a koronavírus elleni küzdelem sikere érdekében a tagállamok többsége által bevezetett, vagy bevezetni tervezett nemzeti kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások közötti zökkenőmentes átjárhatóságot biztosító uniós szolgáltatás az információcserét határokon átnyúlóan is szavatolni fogja. A szolgáltatás tervek szerint szinte az összes unióban bevezetett ilyen alkalmazásra kiterjed majd.

A felhasználóknak csak egy alkalmazást kell telepíteniük, és külföldi utazásaik során is minden szükséges információt, vagy figyelmeztetést megkapnak.

A rendszer az egyes felhasználókat véletlenszerű azonosítókkal látja el, azokon kívül más információt nem kezel. Az egyes országok között kicserélt információk álnevesítésen és titkosításon esnek át, és csak addig tárolják, amíg az a fertőzések visszakövetéséhez szükséges. Az információk nem teszik lehetővé a felhasználók azonosítását – hangsúlyozta az uniós bizottság.

A címlapfotó illusztráció.