Öt tipp szülőknek, hogy biztonságban legyen a gyermek a világhálón

 

Bár sokan szívesen elvágnák gyereküket a digitális világtól, amíg csak lehet, ez egyre kivitelezhetetlenebbé válik. A megoldás inkább a felkészítésben rejlik, hiszen nem leszünk mindig ott, hogy fogjuk a kezüket. A Biztonságos Internet Napján lássunk pár gyakorlati tippet a szakértőktől: miként maradhat nálunk az irányítás a közösségi oldalak térhódítása ellenére?

Teljes tiltás vagy végtelen megengedés a digitális világban? Mindkét hozzáállás jellemző, talán éppen azért, mert ez a kettő a könnyebb út a szülőknek. Az arany középút megtalálása és betartatása sok munkát igényel – mondja Kittka András, a Funside School egyik alapítója. Az iskolában rendszeresen tartanak internetbiztonsági előadásokat szülőknek és gyerekeknek is szerveznek internetes tudással felvértező tanfolyamokat.

A szakember szerint a cél, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a gyerekünkkel ebben a témában is: azaz nem ellenőrizgetjük, nem vádoljuk és képesek vagyunk kompetens válaszokat adni – együtt megyünk végig ezen az úton egymás kezét fogva. Mentoráló szülőként a következő gyakorlati lépések elvégzését ajánlja a Funside School szakértői csapata:

A Common Sense Media használata: amikor egy új applikáció vagy játék kerül a gyerekek látóterébe, akkor gyorsan feltérképezhetjük az oldal célját, a mások által javasolt korhatárt. Gyerekek és szülők mondanak véleményt egy-egy felületről, amik így tartalmukat tekintve besorolásra kerülnek.

(Fotó: funside)

A Youtube és a korlátozott mód: a legelterjedtebb videómegosztó oldalon egyetlen kattintással megoldható, hogy bizonyos tartalmak ne kerülhessenek gyerekünk elé, hiszen az algoritmus nem engedi azt megjeleníteni nekik. Fontos megjegyezni azonban, hogy a programok nem tudnak ugyanolyan pontossággal szűrni, mint egy hús-vér ember, ezért az ingyenes felületek esetében a szülői felügyelet mindig javasolt, főleg kisebb gyermekeknél.

(Fotó: funside)

Az IMDB-t legtöbben arra használják, hogy egy-egy film, sorozat értékeléseit megnézzék, visszakeressék miben játszott egy színész, vagy epizódlistákat böngésszenek egy-egy híres jelenetet keresve. Pedig az IMDB Parents Guide oldala tökéletesen alkalmas arra, hogy anélkül, hogy filmek tömegeit kelljen megnéznünk, hozzávetőleges képet kapjunk arról, mi vár gyerekünkre, ha az adott mozit vagy sorozatot megtekinti.

(Fotó: funside)

Az iOS App Storeban és a Google Playben is minden egyes applikációhoz tartozik már korosztályi besorolás. Ha telefont adunk a gyerek kezébe, akkor kapcsoljuk be az iOS vagy az Android szülői felügyeletét, melyben beállíthatunk telefonálásra használható időintervallumokat, éjszakai tiltásokat, az appok egyenként engedélyezhetők vagy tilthatók bizonyos időszakokban.

A Biztonságos Internet Nap alkalmából az EPAM Hungary és a Funside School február 18-án délután közös, bárki számára ingyenesen hozzáférhető szülői meetupot rendez, ahol minderről bővebben élőben is hallhatnak az érdeklődők.