A napenergia-felhasználás utat tör magának a lakossági fogyasztás terén

 

A napelemes lakossági beruházások rohamléptekben terjednek Magyarországon, ma már egyre több épületen tűnik fel a napenergiát hasznosító technológia. A hálózatra visszatápláló napelemrendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód, és felépítése viszonylag egyszerű.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Napelemekkel fotovillamos úton tudjuk hasznosítani a napenergiát, a napkollektorokkal pedig termikus úton, utóbbiak egy kicsit háttérbe szorultak, aminek viszont nagy és robbanásszerű fejlődése van, az a napelemes rendszerek piaca. Olyan mértékben lecsökkent a technológia ára, hogy ma már a legolcsóbb villamosenergia-termelési módszer a napelemek segítségével hajtható végre – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az M1 Kék bolygó műsorában.

Nagyon dinamikus a fejlődés ebben az ágazatban. Amíg 2013-14 környékén még csak ötezer darab háztartási méretű kiserőmű rendszer volt az országban, ez 2018 végére a negyvenezret is meghaladta.

„Vannak működésbeli támogatások és finanszírozási támogatások. A Magyar Fejlesztési Bank energiahatékonysági lakossági programja hátterében egy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program áll, és erre a programra pályázhatnak magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is. Minden olyan beruházást támogat, amely hozzájárul az energiahatékonyság javításához. Ebben van lényegében az a terület is, amely az új napelemes rendszereknek a megvásárlását segíti, ez egy nullaszázalékos hitelprogram” – fogalmazott Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár.

Magánszemélyek

ötszázezer és tízmillió forint között vehetik igénybe ezt a hitelt,

húszéves futamidővel, társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként kétszázötvenezer és hétmillió forint között változik ennek az összege és ugyancsak húsz évre vehető igénybe.

A működési támogatást a lakossági napelemes beruházások esetében a villamosenergia-törvény garantálja.

A villamosenergia-hálózat szolgál egyfajta tárolóként

„Aki ma háztartási napelemes rendszert telepít a házába az ingyen használhatja energiatárolóként a meglévő hálózatot, nem kell költséges akkumulátorokban tárolnia az energiát, a túltermelt mennyiséget nyáron visszatáplálhatja a hálózatba. Télen pedig a hálózatból fogyaszthatjuk el, így tehát a villamosenergia-hálózat szolgál egyfajta tárolóként” – mondta Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.


Ez alapján mindegy melyik évszakban mennyi energiát termelünk. Az éves szaladó elszámolás miatt egy éven belül bármikor megtermelhetjük a villamos energiát, és bármikor felhasználhatjuk veszteség és költségmentesen, tehát emiatt nem okoz problémát, ha télen kevesebbet áramot termel a rendszer, mint nyáron.

Magyarországon a villamos energia bruttó fogyasztási ára európai összehasonlításban a második legalacsonyabb. Így a lakossági napelemes beruházás megtérülési ideje hosszabb, hat–nyolc év a szakértők szerint.

„Egy magyar családnak általában 2080 kilowattóra az éves villamosenergia-felhasználása, ezt egy 1,5–2 kilowattos napelemes rendszerrel tudják kielégíteni, amelynek a beruházási költsége hatszáz- és nyolcszázezer forint közé tehető.  Egy két kilowattos rendszer általában 280-300 wattos napelemekből áll, tehát hat-tíz darab napelem segítségével már meg tudják valósítani azt. Egy napelem 1,6 négyzetméteres, viszonylag csekély tetőfelület kell hozzá, gyakorlatilag bárhol meg lehet oldani bármilyen családi házra, vagy akár társasházra is a villamosenergia-termelést Társasházak esetében általában jellemzőn kisebb a tetőfelület, emiatt nem tudják az egész háznak az összes fogyasztását kiváltani” – magyarázta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A napelemek előnyei

A statisztikák alapján

minden évben hozzávetőlegesen tízezer háztartással bővül a lakossági napelemes beruházások piaca.

A kormány célja, hogy 2022-ig legalább a kétszeresére növekedjen a háztartási méretű kiserőművek napelemes kapacitása.

A címlapfotó illusztráció.