Egy film ihlette kerekesszék lehet a jövő közlekedési eszköze

 

A Segway bemutatta a Jurassic World című film ihlette elektromos „Pod” készülékét, amely az ülésen elhelyezett joystick irányításával akár a 40 km/h-s végsebesség elérésére is képes.

(Fotó: Segway)

A Segway új, S-Pod névre keresztelt elektromos személyszállító eszközét a Jurassic World című film inspirálta. Az „önegyensúlyozó” jármű kényelmes utazást biztosít a felhasználók számára, akik az üléshez rögzített kis joystick segítségével irányíthatják a kétkerekű gépet – írta a Daily Mail.

Az új S-Pod végsebessége 40 km/h, míg hatótávolsága egyetlen töltéssel eléri a 70 kilométert.

Az eredeti Segway hoverboardhoz hasonlóan haladás közben az S-Pod is két keréken egyensúlyoz, azonban az új modell elejéhez egy kisebb harmadik kereket is adtak, mely megálláskor kiegyensúlyozza a járművet.

A felhasználó – a Jurassic Worldben látható gömb működéséhez hasonlóan – az üléshez rögzített kis joystick használatával mozgathatja az eszközt. Ez a vezérlőpanel cserélhető, így az S-Pod távirányítóval is vezérelhető azok számára, akiknek nem kényelmes a joystick használata.

A cég a The Verge-nek elmondta: az S-Pod 2020 harmadik negyedévében debütál majd, és a tervek szerint 2021-ben válik elérhetővé a piacon. Az S-Podot a jövő héten mutatják be a Consumer Electronics Show 2020 rendezvényen, a nevadai Las Vegasban. A jármű piaci árát egyelőre nem fedték fel.

Új moped és roller is érkezik

A cég egy új elektromos moped és egy robogó bemutatásával is jelentkezik a rendezvényen.

A Segwayt 2015-ben felvásárló kínai robotikával és szállítással foglalkozó társasággal, a Ninebottal együtt kifejlesztett modelleket – a Segway eredeti hoverboardjával ellentétben – közepes és nagy hatótávolságra tervezték.

(Fotó: Segway)

A Ninebot eScooter, E200P elnevezésű legerősebb változata kettős lítium-ion akkumulátort használ majd, mely segítségével elérheti a 100 km/h-s végsebességet. Az elektromos roller három másodperc alatt gyorsul nulláról 40 km/h-ra, és egyetlen töltéssel akár 200 kilométert is képes lesz megtenni.

Az eMoped három változatban érkezik, amelyek mindegyike lítium-ion akkumulátorokkal fog működni. A legolcsóbb modell 39, a középkategóriás 60, míg a legdrágább 74 kilométeres távolság megtételére lesz képes egy töltéssel.

Mindhárom változat maximális sebességét 24 km/h-ra becsülik, és a felhasználók érdekében további pedálokkal lesznek felszerelve, hogy az eszközökkel alacsony töltés esetén is könnyen lehessen utazni.

A cég számára 2018 volt a fordulópont

A Segway eredetileg rollerekkel tört be a piacra. A CNN információi szerint a cég eladásai 2002 és 2018 között a százezer példányt érték el, az elektromos rollerek térhódítását követően azonban a 2018-as évben az értékesített modellek száma az egymilliót is meghaladta.

(Fotó: Segway)

Ehhez hozzájárult a kétkerekes, egyensúlyozós hoverboardok eladása is, amelyek bohókás megjelenésükkel kiemelten népszerűek lettek a fiatalok körében. A következő újításuk a két kerékhez adott kapaszkodó volt, amellyel több korosztály számára is felhasználóbaráttá tették eszközeiket.

A legújabb S-Pod fogadtatása egyelőre vegyes, a tojás alakú kerekesszék népszerűségét csak a piacra kerülése után lehet majd megállapítani.