Kezdődik a világ legnagyobb tech rendezvénye

 

Alig léptük át 2019 küszöbét, az év legnagyobb technológiai rendezvénye, a Consumer Electronics Show (CES) 2020 kedden máris kezdetét veszi Las Vegasban. A gyártók jellemzően az esemény kezdete előtt bemutatják legfrissebb újításaikat és készülékeiket a sajtónak, így az európai rajongók akár már hétfő este, vagy kedd hajnalban értesülhetnek az LG, a Sony, a Samsung, az Nvidia, vagy éppen az Intel legújabb fejlesztéseiről.

A kép illusztráció (Fotó: Facebook/CES)

A tavalyi rendezvény adatai alapján bizton állítható, hogy

a Fogyasztó Technológiai Szövetség (CTA) által megrendezett CES a világ legnagyobb technológiai eseménye.

A hivatalos weboldalon feltüntetett adatok szerint a 2019-es show-n a több mint 4500 kiállító cég között a Fortune top 500-as listájáról 307 vállalat képviseltette magát, míg a résztvevők száma meghaladta a 175 ezret. A több mint ezer előadó tovább csődítette a tömegeket a CES-re, ahol idén is rengeteg látogatóval számolnak a 255 ezer négyzetméteres kiállító területen.

A CES a találkozóhely mindazok számára, akik a fogyasztói technológiák területén világszerte prosperálnak. A rendezvény már 50 éve szolgál a fejlesztők és az áttörő technológiák bemutatóhelyeként – egy globális színpad, ahol a következő generációs innovációk bevezetésre kerülnek a piacon” – olvasható a Las Vegasban megrendezésre kerülő esemény bemutatása a honlapon.

Már vasárnap megkezdődnek az előadások és bemutatók

A CES 2020 hivatalosan január 7-től 10-ig tart, azaz akkor tárulnak ki a látogatók számára a show ajtajai, de a sajtótájékoztatók és a média számára tartott bemutatók már vasárnap – magyar idő szerint este 10 órakor – elkezdődnek, ami azt jelenti, hogy a lelkes rajongók már a hivatalos kezdés előtt tudomást szerezhetnek kedvenc gyártóik legújabb húzásairól – írja a TechRadar.

A kép illusztráció (Fotó: Facebook/CES)

A CTA a TechRadarnak úgy nyilatkozott: az idei show nagyobb hangsúlyt fektet az utazásra, a turizmusra, az adatelemzésre és a fogyasztói tapasztalatok javítására. A szokásokhoz híven továbbra is jelen lesz a legmodernebb TV-k, hangszórók, fejhallgatók, laptopok és okostelefonok széles választéka, amelyek közül

sokat már az 5G-s/8K-s forradalomra optimalizáltak.

A termékek kavalkádján túl rengeteg színpadi beszélgetés várható a kiállításon a digitális egészségről és a személyes adatok elárusiasításáról, az ipar két legnagyobb problémaköréről. A több mint ezer előadó közül a legnagyobb meglepetést az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Donald Trump lányának meghívása okozta.

A BBC arról írt, hogy Ivanka Trump a nyitónapon a Fogyasztói Technológiai Szövetség vezérigazgatójával, Gary Shapiroval beszélget majd a munka jövőjéről. Bár az elnök lányának megjelenése a rendezvényen vitát váltott ki, Shapiro megindokolta a jelenlétét.

Szerinte a show a készülékeken kívül kulcsfontosságú kérdésekkel is foglalkozik, például az automatizálás munkára gyakorolt hatásával, és mint az Amerikai Munkaerő-tanácsadó Testület Társelnökének, Ivanka Trumpnak jelentős szerepe lesz ebben a vitában.

Pletykák és várható megjelenések

A CES még hivatalosan el sem indult, de már sok olyan termékről röppentek fel pletykák, amelyek dicsőséges debütálását a technológiai óriásrendezvényre időzítették gyártóik.

A hírek szerint beelőzte a Samsungot az LG, amely úgy tűnik, hogy az első ipari tanúsítvánnyal rendelkező 8K Ultra HD felbontású TV-vel jelentkezik rendezvényen. Ez azt jelenti, hogy a vállalat felhasználhatja a 8K Ultra HD logót a termékein, kezdve az LG Real 8K TV sorozatával, amelyet a CES 2020-on mutatnak be.

Az LG itt nem áll meg: a cég már korábban beharangozta új, játék-orientált monitorkészletét, amelyet a szintén a rendezvényen mutat be, beleértve egy 38 hüvelykes, ívelt 4K-s kijelzővel és IPS-panellel ellátott készüléket, ami ennek ellenére is egy milliszekundumos válaszidőt produkál.

A Samsung a vasárnapi bemutató eseményével kapcsolatban eloszlatta a kételyeket azáltal, hogy szombat délután bejelentette a Samsung Q950TS 8K QLED keret nélküli televízióját. A cég még aznap a februári termékbemutató rendezvényét is beharangozta, melynek a főszereplője egybehangzó hírek szerint a Galaxy S11 lesz.

A kép illusztráció (Fotó: OnePlus/TechRadar)

Ha már telefonok, a kínai OnePlus vállalat bejelentette, hogy egy új rejtélyes eszközt mutat be saját rendezvényén a CES-en, amelynek a cég a „OnePlus Concept One” nevet adta. Tekintettel arra, hogy a bejelentésről szóló fotón egy telefonalakú sziluett látható, a legtöbb szakértő már azt spekulálja, hogy a OnePlus belép az összehajtható okostelefonok piacára.

Természetesen, mivel egyelőre egy koncepció készülékről van szó, talán soha nem kerül fel a kiskereskedelmi polcokra, de figyelembe véve a pletykákat arról, hogy a kínai vállalat az Apple AirPod riválisának szánt vezeték nélküli fülhallgatójáról is lerántja a leplet, valószínűleg minden eddiginél több OnePlus készüléket láthatnak majd a résztvevők a show-n.

Más hírek szerint az új Sony WH-1000XM4 fejhallgató leleplezésére is sor kerülhet,

amelyet a rendkívül sikeres, 2018. októberben piacra dobott WH-1000XM3 zajszűrős modellek utódjának szán a vállalat. Bár a pletykák nem kötik össze a bejelentést a CES-sel, az időzítés logikus lépés lenne.

A legnagyobb cégek lesznek jelen

Az Apple kivételével a legtöbb nagy technológiai vállalat ott lesz a rendezvényen. A hivatalos kiállítók között szerepel az Amazon, a Canon, a Facebook, az Intel, az LG, a Lenovo, a Microsoft, az MSI, a Nikon, a Samsung, a Sony, az Nvidia és még rengeteg meghatározó cég az iparból. A kiállítók teljes listája az esemény hivatalos honlapján érhető el.

Nem mindegyik vállalat mutatkozik be új termékekkel. Többségük üzleti céllal lesz jelen, míg mások visszajelzéseket gyűjtenek, vagy csupán képviseltetik magukat. Ennek ellenére

szinte minden kategóriában több száz izgalmas új termék jelenik majd meg ebben az évben is,

amivel a technológiai érdeklődési körtől függetlenül a CES minden részvevő számára kínál valami frisset és érdekeset.

A címlapfotó illusztráció.