Rádióhullámokkal oldanák meg a vezeték nélküli töltést

 

Jelenleg is léteznek megoldások a vezeték nélküli töltésre, kényelmi szempontból viszont ezek a technológiák még gyerekcipőben járnak. Egy vezeték nélküli energiaátvitellel foglalkozó startup azt állítja, hogy a jövőben pusztán a rádióhullámok segítségével, akár a felhasználó zsebében is feltölthetővé válhatnak az elektronikus eszközök.

(Fotó: Guru)

A valódi vezeték nélküli energiaátvitel már évtizedek óta problémát okoz a technológiai ipar számára. Egy új, a Kaliforniai Technológiai Intézetből induló startup azonban azt állítja, kitalálta a megoldást arra, hogyan lehetne kicsi, olcsó és elég hatékony módon kifejleszteni a kereskedelmi forgalom számára – írja a The Verge.

A Guru nevű cég egy vezeték nélküli töltőrendszert fejlesztett ki, amely nagyfrekvenciás rádióhullámok, különösképpen a milliméteres hullám (mmWave) segítségével továbbítja az elektromos energiát, amely a növekvő 5G cellás hálózatok alapját képezi.

A Guru jövő héten a Consumer Electronics Show-n (CES) mutatja be három prototípus töltőtermékét, amelyeket az elektronikai gyártókkal együttműködésben kíván továbbfejleszteni. A három prototípus tartalmaz egy íróasztali töltő rendszert, amely vezeték nélkül képes feltölteni a néhány méteren belül lévő eszközöket, egy egész szobát lefedő verziót, valamint egy önjáró robotot, amely egy nagyobb területen belül mozog, és a közelben lévő intelligens otthoni eszközök feltöltésére szolgál.

Több startup kísérelte már meg sikertelenül az ötlet megvalósítását

Florian Bohn, a Guru társalapítója és vezérigazgatója a The Verge-nek elmondta: ami megkülönbözteti őket, az az, hogy nagyon fejlett technológiát használnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy ellenőrzött, biztonságos és hatékony módon továbbítsák az energiát.

Számos startup kísérelte már meg sikertelenül az ötlet megvalósítását, köztük a New York-i székhelyű uBeam, amely ultrahanghullámokat próbált használni vezeték nélküli energiaátvitelre, de többször is elmulasztotta a működő termék bemutatásának határidejét. Az Apple nemrégiben szabadalmat nyújtott be ugyanehhez a technológiához, és számos más induló vállalkozás érkezett az elmúlt években a CES-re hasonló megoldásokkal. Az idei kiállításon is több induló vállalkozás tervezi bebizonyítani, hogy van az működő megoldása az ötletre.

Az átvitt sugarak irányát és számát ellenőrzik

Bohn szerint a társaságnak két előnye van a riválisokkal szemben. Az egyik az, hogy mmWave-t használ, amelyek rendkívül magas frekvenciájú rádióhullámok, amelyek lehetővé teszik a nagy pontosságot. Emiatt a Guru töltője képes azonosítani a töltést igénylő eszközt, és lokalizált rádióhullámú sugárzást küld, amely továbbítja az áramot.

De a valódi innovációját – amellyel a Guru állítása szerint úttörő – a cég Smart RF Lensingnek hívja. Ez egy szabadalmaztatott technológia, amelyet a Bohn társalapítója, Ali Hajimiri fejlesztett ki a CalTechen a Princeton Egyetem professzorával, Kaushik Senguptával. Az új megoldás az átvitt sugarak irányát és számát ellenőrzi, és a Guru töltőrendszerének sarokkövévé vált.

A Guru olyan rendszert tervez, amelyben a felhasználó ellenőrizheti, hogy a töltőnyalábok aktívak-e, és manuálisan – akár alkalmazáson keresztül, akár az eszköz fizikai mozgatásával – kikapcsolhatja őket bármilyen interferencia esetén. Bohn hangsúlyozta, hogy a sugarak tökéletesen biztonságosak az embereken való áthaladáshoz, és a legtöbb esetben ezt a fizikai felületeken is képesek megtenni, de a Guru azt akarja, hogy a felhasználók maguk is képesek legyenek irányítani a rendszert.

A vezeték nélküli töltés egyelőre kényelmetlen

Jelenleg a vezeték nélküli töltéshez a készülékeket egy töltőpadra kell helyezni, amellyel ugyan a kábeles összeköttetést elkerüljük, kényelmi szempontból sokat nem segít, ha az eszközt használni is szeretnénk.

A legújabb innováció területen a kétirányú vezeték nélküli töltés, melynek során az egyik készüléket a másikra helyezve lehet feltölteni, a kényelmi szempontok azonban ebben az esetben is a háttérbe szorulnak. Éppen erre a problémára nyújthat megoldást a Guru, mely nagy reményeket fűz az új technológia kifejlesztéséhez.