A nukleáris hulladék kezelésére dolgoznak ki eljárást Szegeden

 

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki Szegeden, és az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá a Tisza-parti városban.

Gérard Mourou Nobel-díjas francia fizikus, az ELI-projekt kezdeményezője, a párizsi École Politechnique egyetem professzora, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora és Tadzsima Tosiki, a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy tudományos igazgatója (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a magyar energiapolitika egyik sarkalatos pontjának nevezte, hogy 2030-ra az országban az elektromos energia 90 százalékát szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítsák elő. Hozzátette, a nukleáris energia nélkül ezeket a célokat nem lehet elérni.

A működő és az újonnan építendő paksi blokkok stabil és biztonságos működtetése mellett fontos a nukleáris hulladék, köztük a kiégett fűtőelemek kezelése. Erre javasolt egy kidolgozandó megoldást a tavaly fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou. Több nemzetközi szervezet dolgozik egymással együttműködve ezen a területen. A témában korábban már három konferenciát rendeztek, a negyedik tanácskozásnak Szeged ad helyet – ismertette Palkovics László.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Allen Weeks, az ELI Delivery Consortium vezérigazgatója, Gérard Mourou Nobel-díjas francia fizikus, az ELI-projekt kezdeményezője, a párizsi École Politechnique egyetem professzora, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora és Tadzsima Tosiki, a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy tudományos igazgatója (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A hosszú felezési idejű nukleáris hulladékot stabil vagy gyorsan lebomló magokká alakító lézeres neutronforrás kifejlesztését, mint nemzeti kutatási programot a kormány három évre összesen 3,6 milliárd forinttal támogatja. A nemzetközi konzorcium munkáját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) koordinálja, a kutatásban részt vesz a párizsi École Politechnique egyetem és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat is – közölte a miniszter.

Palkovics László kitért arra, hogy az Extreme Light Infrastructure (ELI) nemzetközi kutatóhálózat részeként működő szegedi lézerközpont kialakítása a befejező fázisához közeledik, hamarosan elkezdődik a felhasználói jellegű működés, de már ma is sok tudós dolgozik az intézményben.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, fenntartóként a kormány támogatja azt a javaslatot, hogy Szabó Gábor akadémikus, az SZTE prorektora legyen a szegedi lézerközpont, az ELI–ALPS új vezetője, az erről szóló döntés a tudományos közösség egyetértésével születhet meg.

Allen Weeks, a három – a magyarországi mellett csehországi és romániai – kutatóközpont munkájának összehangolásáért felelős ELI Delivery Consortium vezérigazgatója kifejtette, a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló projekt olyan ambiciózus tudományos kezdeményezés, amely a környezet és általában az emberiség számára is nagyon fontos.

Ez a kutatási program nemcsak a szegedi kutatóközpontot, hanem a várost és Magyarországot is elhelyezi a tudományos világtérképen – mondta a professzor.

A szakember szintén támogatta Szabó Gábor kinevezését az ELI–ALPS élére. Mint mondta, a lézerfizikus egészen a kezdetétől részt vett a központ koncepciójának kidolgozásában, majd létrehozásában.