Gondolatolvasó eszközt fejlesztettek ki Oroszországban

 

A gondolatolvasó eszközt orosz tudósok fejlesztették ki, a technológia a jövőben hozzájárulhat az agyhullámokkal vezérelt telefonok megalkotásához és az orvostudomány fejlődéséhez.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Juliette Treillet)

Az új eszközt a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (MIPT) kutatói fejlesztették ki, és a csapat szerint a megállapításaik segítséget nyújthatnak az agyhullámokkal vezérelt készülékek fejlesztésében – írja a The Sun.

Az orosz tudósok által kiadott videóban az új technológiát több tesztalanyon szemléltetik. Az eszköz az agyhullámok követésével állítólag valós időben rekonstruálhatja azt, amit az adott személy gondol.

A kísérlet alatt az alanyoknak videófelvételeket játszottak le, miközben a gondolatolvasó készülék az agyhullámok követésével megpróbálta újra előállítani a képernyőn megjelenő információkat. Az eszköz bizonyította a hatékonyságát, több alkalommal is lenyűgöző pontossággal másolta le az eredeti mozgóképeket.

Az eszköz segítheti az agyvérzést szenvedő betegek felépülését

Az agyvérzést szenvedő betegeknek is előnyére válhat egy olyan találmány a kifejlesztése, ami lehetővé teszi számukra egy mesterséges váz gondolatvezérlését annak érdekében, hogy újra járhassanak.

Egy agy-számítógép interfészen dolgozunk, amely mesterséges váz irányításával segíti a stroke-ot szenvedő betegek rehabilitációját” – mondta Vlagyimir Konysev, a MIPT neurorobotika laborának vezetője.

Hozzátette: a technológia segíthet a lebénult betegeknek az elektromos kerekesszék vezetésében is, de a végső cél az idegvezérlés pontosságának növelése egészséges egyéneknél.

Kis elektromos impulzusokat konvertálnak számítógépes nyelvre

Az gondolatolvasó eszköz először leolvassa az agyon belüli kis elektromos impulzusokat (EEG), majd az EEG-k adatait olyan jelekké konvertálja, amelyeket a számítógép megérthet.

Az eszköz tesztelésére a kutatók az önkéntesek fejére rögzítették a készüléket, és húsz percen át különböző tíz másodperces videókat vetítettek le az alanyoknak. A rendszer az esetek 90 százalékában meggyőzően másolta le az agyhullámok alapján a képeket, így az orosz tudósok szerint kiállta a próbát.

Elon Musk cége is profitálhat az új eszköz eredményeiből

Az orosz technika Elon Musk NeuraLink nevű cégének is segítségére lehet, melynek célja az emberi agy egyesítése a számítógépekkel. Musk régóta állítja, hogy az emberi elmét és a gépeket összekötő „ideghálózat” kulcsfontosságú, ha el akarjuk kerülni, hogy a mesterséges intelligencia túlnőjön az emberen, aki ezek után – a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is – a „házi macskához lesz hasonlatos”.

Az agyhullámokat olvasó technika fejlődésével az amerikai befektető a NeuraLink projekt keretein belül azt tervezi, hogy már a jövő évben összeköti az emberi agyat az internettel.

A rendszer az elképzelése szerint fejbe ültetett agyhullámolvasó finom szálakat használ majd, hogy zsenivé változtassa az embereket, sőt, az elmét a mesterséges intelligenciával összekapcsolva lehetővé teheti a különböző eszközök gondolatvezérlését is.

A címlapfotó illusztráció.