Mire használják majd a villámnál is gyorsabb kvantumszámítógépet?

 

Áttörést értek el tudósok a kvantumszámítógép fejlesztésében. Sikerült egy olyan gépet létrehozniuk, amely 54 kvantumbites (qubit) processzora segítségével kétszáz másodperc alatt végzett el egy számítást, amelyhez a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének is tízezer évre lett volna szüksége. A fejlesztés azonban több kérdést is felvet: például azt, hogy mennyire lesznek biztonságban az adataink, illetve, hogy mire használják majd.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

A kvantumszámítógépek nem hagyományos módon működnek. A hagyományos és a kvantumszámítógép közt az a különbség, hogy a kvantumszámítógép egyszerre több műveletet tud végrehajtani, mivel a kutatók a benne lévő részecskék különböző állapotából vonnak le következtetéseket – mondta Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke, kibertitok és jövőkutató az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy minden egyes qbitnek a hozzáadásával gyakorlatilag négyzetelődik a rendszer képessége.

Egy hagyományos számítógép esetében a bitek csak a nula vagy az egy értéket veszik fel, míg a kvantumszámítógép egyszerre mindkét értéket, főleg akkor, ha ezeket a részecskéket össze is kötik egymással. Ezt a technikát használták nem is olyan régen a kínai kutatók arra, hogy a Földről fényrészecskéket teleportáljanak szatellitekre.


A Google által megalkotott kvantumszámítógép kettő az ötvenharmadikon bit mennyiséget képes kezelni, ami annyi bitet jelent, amennyi atom létezik ma az univerzumban – mondta Keleti Arthur.

A Nature című tudományos folyóiratban szerdán publikált kutatás szerint a Google fejlesztésével első ízben sikerült igazolni az úgynevezett kvantumfölényt. A fogalom azt jelenti, hogy egy kvantumszámítógép rövid idő alatt végrehajt egy bonyolult feladatot, amelyet egy hagyományos számítógép nem képes belátható időn belül megoldani. A feladat rendkívül komplex, véletlenszerűen generált minták felismerése és elemzése volt, egy olyan feladvány, amely meghaladná egy hagyományos komputer teljesítőképességét.

A kibertitok-kutató kiemelte, ez a fejlesztés a közeljövőben olyan előnyhöz vezet, ami alapjaiban fogja megváltoztatni az informatikát. Hozzátette, azon még vitáznak a kutatók, hogy a technológiából egy általános célú számítógépet fognak építeni, vagy bizonyos feladatokra specializálódott gépeket alkotnak meg.

Keleti Arthur szerint a kvantumszámítógépet a jövőben az orvostudományban, a rákkutatásban, a Földön kívüli élet kutatásában, és a számítógépes biztonsági rendszerek terén is kiválóan tudják majd alkalmazni.

A címlapfotó illusztráció.