Robotoknak fejlesztettek ki bőrt müncheni kutatók

 

Elsőként láttak el egy ember méretű robotot mesterséges bőrrel, hogy jobban érzékelje környezetét, és képes legyen akár egy lábon is egyensúlyozni. A Müncheni Műszaki Egyetem csütörtöki közlése szerint a mesterséges bőr hatszögletű sejtekből áll, melyek nagyjából akkorák, mint egy kéteurós érme.

A bőrt először a H–1 nevű, ember méretű roboton vetik be, 1260 sejttel és több mint 13 ezer szenzorral rendelkezik a felsőtestén, karján, lábán és még a talpán is. Mikroprocesszorok érzékelik az érintést, gyorsulást, közeledést és a hőmérsékletet. Összehasonlításképpen, az emberi bőr mintegy ötmillió receptort tartalmaz – mondta el Gordon Cheng kutató.

A robotbőr fejlesztésének eddigi legnagyobb akadályát az adatfeldolgozási kapacitás korlátai jelentették. A rendszerek ugyanis már néhány száz szenzor adatától is telítődtek.

Ezt a problémát a müncheni kutatók úgy oldották meg, hogy a bőrsejteket nem folyamatosan figyelik, hanem egy úgynevezett eseményalapú rendszert használnak. Így az adatfeldolgozási rendszer terheltsége akár 90 százalékkal is csökkenhet.

Rendszerünket arra alakítottuk ki, hogy problémamentesen és gyorsan működjön minden lehetséges robottípussal. Most azon dolgozunk, hogy még kisebb bőrsejteket tervezzünk, melyeket a jövőben nagyobb mennyiségben tudunk előállítani” – mondta Cheng.

A címlapfotó illusztráció.