Tovább csökkent az okostelefonok globális eladása

 

Idén már a harmadik egymást követő évben csökken az okostelefonok globális eladása – véli az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az IDC szerint idén a második fél évben 0,4 százalékkal kevesebb okostelefont adnak el, mint egy évvel korábban. Az első hat hónapban jóval nagyobb volt a csökkenés. Az év egészére az eladások 2,2 százalékos visszaesésére számítanak.

A piackutató vállalat várakozása szerint jövőre változik a helyzet, az okostelefonok eladása 1,6 százalékkal nő, elsősorban az 5G-s telefonok iránti keresletbővülés hatására, amit az 5G-s hálózat elterjedése vált ki. Azzal számolnak, hogy 2020-ban az összes okostelefon mintegy 9 százaléka 5G-s lesz. Arányuk 2023-ban már 25 százalék lehet.

Becslésük szerint idén globálisan 1,37 milliárd okostelefont értékesítenek. Ebből 1,2 milliárd Android, 178 millió pedig iOS operációs rendszerű. Az IDC azzal számol, hogy 2023-ban, amikor az eladott okostelefonok száma várhatóan eléri 1,5 milliárdot, az iOS rendszerű készülékek aránya 12,6 százalék lesz, kisebb az idei évre várt 13 százaléknál.