5G-s telefont dob piacra a ZTE Kínában

 

A China Mobile tervei szerint az év végére az ország több mint 50 városában lesz elérhető 5G-hálózat.

(Fotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta)

(Fotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta)

Az állami tulajdonban lévő Xinhau hírügynökség beszámolója szerint a ZTE az első telefongyártó, amely 5G-s telefont kínál Kínában, Axon 10 Pro 5G néven – írja a The Verge. A februári MWC-n bejelentett Axon mobiltelefont 10 5G 6,47 hüvelykes 1080p AMOLED kijelzővel szerelték fel, valamint a Qualcomm első generációs X50 5G modemjeit használja majd a közeljövőben átadásra kerülő kínai 5G-s vezeték nélküli hálózathoz történő csatlakozáshoz.

Noha a kínai ügyfelek már ma megvásárolhatják az 5G-készülékeket, az új hálózathoz csak október körül férhetnek hozzá. A TechCrunch megjegyzése szerint a China Mobile várhatóan ekkor indítja el az 5G-szolgáltatásait. A China Mobile tervei szerint az év végére az ország több mint 50 városában lesz elérhető lesz az 5G-hálózat. Saját 5G-hálózat üzemeltetésére két másik kínai vezeték nélküli szolgáltató, a China Telecom és a China Unicom kapott engedélyt.

Az új készülék debütálása azt jelenti, hogy a ZTE legyőzte kínai okostelefon-versenytársát, a Huaweit az 5G-s mobilkészülék-piacon. A Huawei várhatóan augusztus 16-ig nem dobja piacra 5G-készülékét, a Huawei Mate 20 X 5G-t Kínában annak ellenére, hogy a telefon már a múlt hónap végén megjelent más országokban, például az Egyesült Királyságban.

A Huawei mellett a kínai OnePlus- és az Oppo-gyártók már rendelkeznek 5G-s eszközökkel, amelyek más területeken is elérhetők, ezek a OnePlus 7 Pro 5G és az Oppo Reno 5G.