Magyarország felkerülhet a nemzetközi mesterséges intelligencia térképére

 

Napjainkban felkapott téma lett a mesterséges intelligencia témája. Sokan szeretnének a jövőbe látni, hogy vajon milyen lesz a világ néhány évtized múlva, például, hogy átveszik-e a gépek a hatalmat.

A mesterséges intelligencia körülbelül olyan lesz a soron következő generáció számára, mint csaknem száz éve az elektromosság megjelenése – erről beszélt Zentai István informatikai projektfelügyelő, a Mesterséges Intelligencia Koalíció tagja az M1 Ma este című műsorában.

Mint mondta, az elektromosság ma már egy teljesen hétköznapi dolog, el sem tudnánk képzelni az életünket nélküle, és várhatóan a mesterséges intelligencia is hasonlóan nagymértékű változásokat hoz majd a világ számára.

Konferencia a mesterséges intelligenciáról

Arról is beszélt, hogy a közelmúltban Amszterdamban került sor egy konferenciára, ahol a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szakterületekkel lehetett megismerkedni. Két nap alatt tizenkét szekcióban több mint 250 előadás és fórum zajlott le, ahol többek között szó volt az internetről, az okos városokról, illetve a kiberbiztonságról.

Elmondta, a mesterséges intelligencia fogalma már nem új keletű dolog, hiszen a múlt században már

elméleti és gyakorlati megvalósításokról is tárgyaltak

a témával kapcsolatban. A jelenlegi felkapottsága ugyanakkor annak köszönhető, hogy négy dolog jelentősen megváltozott. Az egyik, hogy rengeteg adat keletkezik minden egyes pillanatban különböző területekről. A másik nagy változás az adatok átvitele és továbbítása, amely jelentősen felgyorsult. Példának említette az 5G térhódítását.


A harmadik áttörés az adatok tárolásában mutatkozik meg, míg régen egy szoba nagyságú terület kellett bizonyos adatok őrzésére, addig ma már egy apró chipen is elfér nagy mennyiségű adat. Az utolsó változás pedig a számítógépek kapacitásának és működési sebességének a növekedése, amelyek rengeteg adat tárolását és továbbítását teszik lehetővé rendkívül gyors sebességgel – sorolta.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció azért jött létre, hogy egy olyan javaslatot tegyenek le a kormány elé, amelynek végrehajtása során Magyarország felkerülhet a nemzetközi mesterséges intelligencia térképére.

Hangsúlyozta, ezen jelenleg is ott vagyunk, hiszen nagysikerű kutatásokat hajtunk végre a területen, de még mindig nagyon messze vagyunk az olyan országoktól, mint Kína vagy az Egyesült Államok.

A koalíciónak megalakulása idején 70 ember volt a tagja, ma ez a szám 180-ra emelkedett, akik mind azon dolgoznak, hogy Magyarország még hatékonyabb eredményeket érjen el a témában.

Megjegyezte, az intelligenciának ma nagyon sok definíciója van, de mindegyikben megtalálható, hogy információk alapján bizonyos döntéseket hoznak. Az emberi intelligencia mellett ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy

az állatok és a növények is rendelkeznek intelligenciával,

hiszen ezek is élő szervezetek – jegyezte meg.

Jelenleg emberek alkotják

Kiemelte, a mesterséges intelligencia azonban egy gép, gyakorlatilag egy szoftver, amit jelenleg emberek alkotnak, de már arra is vannak törekvések, hogy egyszer önmagát is képes legyen fejleszteni a rendszer. A fejlesztések még az úgynevezett szűk mesterséges intelligencia szintjén tartanak, ami azt jelenti, hogy egy adott berendezést egy bizonyos feladatra fejlesztenek ki.

A teljes mesterséges intelligencia szintje ugyanakkor a gyors és nagyszámú adatok lefuttatásában rejlik, az emberi agy és a számítógépek egyfajta összeköttetésében, de ettől még nagyon messze vagyunk. Hozzátette, a mesterséges intelligencia előrehaladását a nanotechnológia is jelentősen meghatározza majd.

A címlapfotó illusztráció.