A Waze megkapja az Androidra a Google digitális asszisztensét

 

Hangvezérléssel működik majd a Waze, többet nem kell a kezünkbe venni a telefont vezetés közben.

A Waze annak idején úttörő módon fejlesztéseibe azzal vonta be a civil társadalmat, hogy az emberek visszajelzéseire építette a forgalmi jelentések zömét, ezzel pedig naprakésszé, egyben igen népszerűvé vált, olyannyira, hogy a Google 2013-ban felvásárolta.

Azóta már a Waze egy-egy funckióját integrálták a Google Maps funkciójába, és most a Waze kapott egy új funkciót a Google-től – megjelent a Google Assistant gomb.

A Google digitális asszisztense már év elején bekerült a Google Maps funkcióba. Az iPhone-felhasználókhoz némiképp trójai faló formájában érkezett, jellemzően ők is azt használják a Siri helyett.

 

Ami a Waze-t illeti, csak Android számára elérhető ez a funkció. Elsősorban az Egyesült Államokban használhatják, a Waze-specifikus parancsok pedig valószínűleg nem fognak működni az Android Auto-ban.

A lényege az, hogy a Google abba az irányba tereli a felhasználókat, hogy a képernyő megérintése nélkül, hangvezérléssel jelentsék a forgalmi helyzeteket.

Egyelőre magyarul még nem használható a rendszer, a jelentéseket angolul tudjuk megtenni, mint például „Hey Google, report traffic” vagy „Hey Google, show me alternate routes”  közölte a 9to5Google.

A figyelmeztetéseken kívül a Google Assistant ugyanazokat a dolgokra lesz képes, mint a Maps-funkció, például a zene vagy a podcastok vezérlésére, a célállomások beállítására és a hívások indítására.

A hangrögzítő rendszer folyamatosan be van kapcsolva, valamint a helymeghatározás is. Emellett figyelni kell arra is, hogy az alkalmazással ne indítsunk túl sok funkciót egyszerre, mert ezek inkább elterelik a figyelmünket, mintsem biztonságosabbá tennék a vezetést, mint például a chatelési lehetőség.