Megállapodást kötött az orosz MTSZ és a kínai Huawei

 

Együttműködési megállapodást kötött az új generációs kommunikációs hálózatok fejlesztéséről, valamint idén és 2020-ban megvalósítandó oroszországi 5G kísérleti programokról állapodott szerdán Moszkvában az orosz MTSZ mobilszolgáltató és a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat.

Orosz-kínai gazdasági megállapodásokat írtak alá Moszkvában, köztük 5G hálózat fejlesztésről és atomerőmű-építésről Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozójához időzítve, szerdán. Új generációs kommunikációs hálózatok fejlesztéséről, valamint idén és 2020-ban megvalósítandó oroszországi 5G kísérleti programokról kötött megállapodást az orosz MTSZ mobilszolgáltató és a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat.

Az MTSZ közleménye szerint a megállapodás értelmében – amelynek aláírt példányait Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping jelenlétében a Kremlben cserélték ki a felek – az orosz cég hálózatán 5G és „dolgok internete” (IoT) –technológiákat alkalmaznak majd. Emellett az orosz szolgáltató kereskedelmi LTE-hálózatát 5G-kész állapotúra fejlesztik a Huawei segítségével.

A Vedomosztyi orosz gazdasági lap hétfőn arról számolt be, hogy a Huawei megszerezte a Vocord orosz arcfelismerő rendszer szabadalmait és fejlesztőcsapatát.

Új atomerőmű-blokkot építenek

A Roszatom közölte: az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt. és a CNNC kínai állami atomenergetikai konszern aláírta a kínai hszütapaói (xudabaoi) atomerőmű területén építendő, orosz tervezésű VVER-1200 típusú 3-as és 4-es blokk létesítéséről szóló fővállalkozói szerződést.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója az aláírás alkalmából elmondta: „az új telephelyen megvalósuló projekt a mai napon a gyakorlati szakaszához érkezett, a korábban a tienvani (tianwani) atomerőmű bővítéséről aláírt szerződés figyelembevételével 2028-ig kínai partnereinkkel négy, legújabb, 3+ generációs blokkot fogunk megépíteni”.

A tienvani létesítmény területén a 7. és 8. számú VVER-1200-as, 3+ generációs reaktorokkal felszerelt, 2026-ban, illetve 2027-re beindítani tervezett blokkok építéséről szóló fővállalkozói szerződést márciusban írták alá. Hszütapaóban a blokkok indítását 2027-re, illetve 2028-ra tervezik.

Az online kereskedelmet is fejlesztik 

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap, a Mail.ru e-mail-szolgáltató, a Megafon orosz mobilszolgáltató és a kínai Alibaba internetáruház az Oroszországban és a FÁK-államokban folytatott online kereskedelem fejlesztéséről állapodott meg.

Hszi vizitje alkalmából több mint húsz dokumentum született kétoldalú együttműködésről, amely részben az orosz távol-keleti régió fejlesztését szolgálja, de egyebek között kiterjed az energiaiparra és a járműgyártásra is. A felek tovább fejlesztik a nemzeti devizában történő kölcsönös elszámolást.

A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón példátlanul szorosnak minősítette Oroszország és Kína kapcsolatát szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin Ping kínai elnök. Putyin szerint a kétoldalú viszony  példátlan szintre”, Hszi megfogalmazásában „mindem idők legmagasabb szintjére” jutott. A két vezető a kamerák előtt kölcsönösen barátságáról biztosította egymást egy olyan helyzetben, amikor Moszkva viszonya az ukrajnai és a szíriai beavatkozás, valamint a venezuelai orosz jelenlét, Pekingé pedig a kereskedelmi háború miatt kiéleződött Washingtonnal.

„Kína és Oroszország álláspontja a nemzetközi kérdések többségében egybeesik vagy közel áll egymáshoz”– hangoztatta Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. Ezt a felek egy közös nyilatkozatban is rögzítették.