Processzor nélkül marad a Huawei?

 

Van, ami sokkal nagyobb csapás jelenthet, mint a Google-partnerség elvesztése.

A Huawei elvesztette a legfontosabb okostelefon összetevőit, valamint a Google szolgáltatásokat az Androidon. Ez utóbbi különösen problémás, mivel a gyártó egyik új készülékének sincs hozzáférése a Google alkalmazásaihoz, olyanokhoz, mint a Play Store, a Search vagy a Maps.

Az USA kormánya ugyan kedden átmeneti hozzáférést engedélyezett a Google Android szoftveréhez annak érdekében, hogy a jelenleg is használatban álló készülékeket tovább lehessen működtetni. Azonban az ARM chipgyártó cég is elvágta az üzleti szálakat a kínai céggel, ami sokkal nagyobb csapás jelenthet, mint a Google-partnerség elvesztése.

 

 

Az ARM ugyanis az okostelefon-piac lelke, tőle függ tulajdonképpen az okostelefonok többségének a működése. Az ARM architektúráját és utasításkészletét a piacon a világ összes Android-eszköze használja.

Melyek ARM nélküli opciók? A BBC szerint, még van engedély a Huawei meglévő chipkészletének legyártására (ezek a középkategóriás Kirin 710, és a csúcskategóriás Kirin 980 integrált áramkörök), továbbá valószínűleg a Huawei következő generációs chipszettjét, a Kirin 985-t sem érinti még a döntés.

A Huawei-nek nem nagyon van más választása, mint az ARM technológiája. Az egyik lehetőség az, hogy egyszerűen más chipgyártó processzorait használja tovább (pl. Samsung Exynos vagy MediaTek), tekintettel arra, hogy megvan minden ehhez szükséges ARM-engedélye. De ez hosszútávon nem lehetséges, mivel az ARM valószínűleg arra kényszerül, hogy fellépjen a vállalat ellen, és érvényesítse az Egyesült Államok rendeletét.

Mit tehet a gyártó azon kívül, hogy ragaszkodik a jelenlegi chipszetthez? A Huawei nem fordulhat az Intel PC-központú x86 architektúrája felé sem,, mivel az Intel már nem gyártja ezeket a chipeket, és ha mégis, a gyártó már akkor sem árusíthatja azokat. A másik lehetőség, hogy saját CPU-t és GPU-t gyárt a cég, de akkor alternatív megoldást kell találjanak a x86-ra és az ARM-re is, de nem létezik még olyan architektúra, ami kompatibilis lenne az Androiddal. Mindemellett nem lehet csak úgy pár hónap alatt tervezni egy CPU-t és GPU-t, miután ez általában több évbe is telhet.

A Huawei a Google nélkül azt jelenti, hogy a felhasználóknak valószínűleg új alkalmazásokat, vagy más megoldásokat kell találniuk a Google szolgáltatásainak új telefonon történő elérésére, miközben az üzleti tevékenység a szokásos módon folytatódik a Google-mentes Kínában. Az ARM viszont létszükséglet a Huawei-nél, hiszen eddig minden telefonjuk arra épült.