A küszöbig viszi a csomagot a Ford új robotja

 

Az autóiról, teherautóiról és terepjáróiról híres Ford most valami teljesen újjal kísérletezik: egy csomagszállító robottal.

A gépkocsigyártó cég kedden jelentette be, hogy egy új roboton dolgozik, és elképzelések szerint az emberi járáshoz hasonlóan mozgó Digit egészen a megrendelő küszöbéig képes a csomagokat kézbesíteni az önvezető autóból  – olvasható a CNN hírei közt.

A Ford már egy ideje kísérletezik az online vásárlás népszerűségére építve önvezető autók gyártásával, nemrég azonban új ötlettel állt elő.

A vállalat úgy találta, hogy a vevőknek időnként kényelmetlenséget okoz, hogy ki kell jönniük a házból, és felvenni a csomagot az önvezető autóból, amely a járda mellett parkol. Így társult a robotokra specializálódott Agility startup céggel, amely központja Albany városában, Oregon államban található.

Együttműködésük eredménye a Digit nevű robot, amely tizennyolc kilogramm csomagot képes egyszerre felemelni, és a megrendelést egészen a bejárati ajtóig viszi. Ha a robot valamilyen nem várt problémába ütközik, a járműtől kér iránymutatást.

A robot kitűnően megy fel a lépcsőn, közlekedik az egyenetlen talajon, és jól megtartja az egyensúlyát.

A Ford tervei szerint a jövőben fejlesztéseiben még inkább központi szerepük lesz az elektromos autóknak és az önműködő járműveknek is.

Az önvezető autók várhatóan forradalmasítják majd a logisztikát és a közlekedést, és milliónyi sofőr munkáját veszik majd át. Egyesek szerint a kiszállító cégek alkalmazottjait ennek ellenére nem fenyegeti veszély, ugyanis habár az autók sofőr nélkül képesek közlekedni, a csomagot nem tudják a megrendelő ajtaja elé helyezni.

Ez a vélemény azonban a Digittel megdőlhet.

Egyelőre azonban még nem tudni, hogy a Ford forgalomba helyezi-e, és ha igen, mikor az új csomagszállító robotját.